Doodsbange vrouw uit Harmelen zette vluchtkoffer klaar na maandenlange belaging door afgewezen aanbidder

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Harmelen - "Je bent mijn levensdoel. Ik heb geen toekomst zonder jou. Ik pak je een dezer dagen, ik ga domme dingen doen." Het zijn een aantal van de lange reeks beangstigende berichten die een jonge vrouw uit Harmelen kreeg van een aanbidder die haar tevergeefs zijn liefde verklaarde. Johan raakte compleet geobsedeerd en werd boos toen zij hem afwees, vertelde de officier van justitie.
Nog meer berichten, anonieme telefoontjes en bedreigingen waren het gevolg. Hij hing rond bij haar woning, klom over het hek de tuin in en kwam vanachter een struik tevoorschijn toen zij 's nachts thuiskwam. De vrouw werd zo bang van haar belager dat zij een vluchtkoffer had klaargezet.
Zeven maanden nadat het begon deed de vrouw in augustus aangifte van stalking en bedreiging. Vandaag moest haar 29-jarige belager zich verantwoorden in de Utrechtse rechtbank. Daar werd meteen duidelijk dat hij al jaren ernstige psychiatrische problemen heeft, waarvoor hij ook in behandeling is geweest.
Volgens deskundigen is Johan verminderd toerekeningsvatbaar, maar is de kans op herhaling zonder passende begeleiding en behandeling hoog. Voor de rechters lijkt het belangrijkste vraagstuk hoe herhaling voorkomen kan worden om de veiligheid van het slachtoffer en anderen zoveel mogelijk te waarborgen. Lange wachtlijsten bij geschikte psychiatrische klinieken vormen daarbij een groot obstakel.
Als ik jou niet mag hebben, mag niemand je hebben.
verdachte

Waanbeelden

"Het is een afschrikwekkende periode voor ons beiden geweest, edelachtbare. Met geen pen te beschrijven", zei de verdachte vanochtend aan het begin van de zitting. Hij bekende vrijwel alle beschuldigingen, maar wist zich ook veel niet te herinneren. De man lijdt aan schizofrenie en is psychotisch. Hij is daarvoor meerdere keren opgenomen geweest en heeft medicatie. Maar met die medicijnen was hij vorig jaar gestopt en door veelvuldig drugsgebruik was zijn geestestoestand verder verslechterd. "Het is alsof ik een antenne in mijn hoofd heb en satellieten en radiostations berichten van hogere machten naar mij sturen", vertelde Johan op rustige toon.
De waanbeelden in zijn hoofd zorgden ervoor dat zijn bedreigingen aan het adres van de vrouw ernstiger werden en ook zijn ouders moesten het ontgelden. Hij belde de politie, omdat hij het idee had dat zijn vader betrokken was bij een complot van de maffia en zijn moeder met een wapen had bedreigd. "Zorg maar dat je binnen blijft, ik heb een mes bij me", had hij tegen zijn ouders gezegd.
De belaagde vrouw uit Harmelen vertelde bij de politie dat zij begin mei een zeer bedreigend bericht van Johan kreeg: "Als ik je zie ga ik over je heen pissen. Als ik jou niet mag hebben, mag niemand je hebben. Als ik je tegenkom steek ik een mes tussen je ribben."
Zij had haar belager meerdere keren tevergeefs gevraagd om te stoppen en haar met rust te laten. "Ik ben ontzettend bang voor Johan. Voor zijn bezoekjes, zijn drugsgebruik en zijn mentale instabiliteit", verklaarde ze toen ze aangifte deed..

'Moest haar helpen'

Johan vertelde de rechters dat hij zich grote maakte om het welzijn van de vrouw op wie hij verliefd was. "Ik dacht dat zij maatschappelijk teloor ging, aan het afglijden was", zei hij. Hij dacht de vrouw werd misbruikt, mishandeld en bedreigd met vuurwapens. Hij had het gevoel dat hij haar moest helpen, maar zou nu beseffen dat het allemaal waanideeën waren die in zijn hoofd speelden. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis kwam hij tot rust en stabiliseerde zijn psychische toestand. Zijn medicijnen krijgt hij elke avond toegediend en hij heeft geen drugs meer gebruikt.
Johan zegt dat hij tijdens zijn voorarrest geen enkel waanidee meer heeft gehad, maar is wel bang voor de dag dat hij weer naar buiten mag. Dat is al eerder fout gegaan na korte opnames in een kliniek. "Buiten leek het alsof ik in oorlogsgebied leefde. Ik had het vaak aan de stok met hogere machten", zegt hij. Johan denkt dat hij het dit keer wel aankan, met de nodige begeleiding, controle en steun uit zijn omgeving. "Ik heb rust en beperkingen nodig. Ik heb angsten voor buiten en zal erg lang moeten wennen", zei hij zelf.
Maar de reclassering, het Openbaar Ministerie en de psychiater die hem onderzochten vinden opname in een kliniek wel nodig, voor hij weer naar buiten gaat. Volgens de deskundigen schetst hij soms een te rooskleurig beeld over hoe het met hem gaat. Hij ging in het verleden al vaker de fout in als hij dacht dat het allemaal wel goed liep. De reclassering wil dat het dit keer goed wordt georganiseerd, vooral voor veiligheid van het slachtoffer.
Ik ben trots op haar, dat ze mij tot een halt heeft weten te roepen.
verdachte

Snel uit de gevangenis

Vanwege de lange duur van zijn voorarrest kan Johan nog maar kort worden vastgehouden. De officier eist 240 dagen gevangenisstraf, waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dat betekent dat hij een over drie weken vrijkomt. Hij zou daarna direct opgenomen moeten worden in een kliniek, maar de kans is groot dat er dan nog geen plaats voor hem is. De aanmeldingsprocedure duurt minimaal drie weken en daarna kan het weken tot maanden duren voor er een plek vrijkomt, volgens de reclassering.
Na de opname zou hij onder reclasseringstoezicht verder moeten werken aan zijn behandeling. Zo moet worden gecontroleerd of hij zijn medicijnen neemt en van de drugs afblijft. Daarnaast zou een contactverbod met het slachtoffer opgelegd moeten worden en moet hij twee jaar lang uit de buurt van haar woning blijven. De reclassering vindt dat dit met een enkelband moet worden gecontroleerd, maar zover wilde de officier van justitie niet gaan.

Trots

"De eerste telefoontjes kwamen vanuit verliefd hart, maar daarna ontstond boosheid door de afwijzing", betoogde de advocaat van Johan. In goeden doen vertoont hij volgens haar totaal geen agressief gedrag en gaat hij conflicten liever uit de weg. "Hij zit al ontzettend lang in voorarrest, maar dat heeft hem ook goedgedaan", concludeerde zij. Toch kan de advocaat zich goed vinden in de eis van de officier van justitie en is ook zij voorstander van opname in een kliniek. Als er niet op tijd een plek beschikbaar is, hopen zij en het OM dat er in elk geval een veilige overbruggingsplek wordt gevonden.
Johan betuigde aan het eind van de zitting nogmaals spijt aan de vrouw die hij zo lang had belaagd. "Ik ben trots op haar, dat ze mij tot een halt heeft weten te roepen", zei hij geëmotioneerd. De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een beslissing te komen en doet op 24 januari uitspraak.
(De naam Johan is niet de werkelijke voornaam van de verdachte, die is vanwege zijn privacy aangepast.)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.