Commissaris van de Koning zet zich in nieuwjaarstoespraak af tegen Den Haag

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Grote problemen zoals de stikstofproblematiek, het inlopen van het woningtekort en een humane opvang van vluchtelingen worden door Den Haag op de lange baan geschoven. Doordat die dossiers nu veelal op het bordje van de provincie terechtkomen zijn de provinciale verkiezingen van 15 maart extra belangrijk. Dat zei commissaris van de Koning Hans Oosters vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.
"Of het nu gaat om de verdeling van onze rijkdom, het dichten van de kloof tussen stad en platteland, het effectief inspelen op klimaatverandering, het inlopen van het woningtekort, de omschakeling naar duurzame energie, de aanpak van stikstof, het herstellen van natuur en een humane opvang van vluchtelingen. Stuk voor stuk vraagstukken die we al lang zien aankomen. Waarom worden ze op de lange baan geschoven?", vraagt Oosters zich af.
In zijn toespraak hekelt hij de overheden die problemen niet aanpakken. Utrecht wil wel verantwoordelijkheid nemen. Op het stikstofdossier heeft Utrecht de handschoen opgepakt "in een tempo dat te volgen is voor mensen en ondernemers. En op een wijze die bijdraagt aan herstel van wederzijds vertrouwen." Om milieuwinst te boeken en economische winst te behalen wil de provincie de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen snel verminderen.
© RTV Utrecht
"We gaan een spannende periode tegemoet waarin er geen gemakkelijke keuzes zijn. De Statenleden die na 15 maart in het provinciehuis plaatsnemen moeten de nodige besluiten nemen. Alle reden om massaal naar de stembus te gaan", spreekt de commissaris vaderlijk.
Naast Den Haag moeten ook de "oneindige reeks opiniepeilingen" en de "polarisatie op sociale media" het in zijn toespraak ontgelden. "Opiniepeilingen bouwen geen huizen en via Twitter worden geen besluiten genomen - al wil meneer Musk ons anders doen geloven."

Statushouders

Oosters roemt de Utrechtse gemeenten voor hun werk bij de opvang van Oekraïners en andere vluchtelingen en statushouders. Zelf vangt de provincie al enige tijd 200 Oekraïense vluchtelingen op in het Provinciehuis. Ook in 2023 zijn veel nieuwe opvangplekken nodig. "Het kabinet dringt aan op grootschalige opvang, maar in Utrecht zetten we ook in op kleinschaligheid - omdat dat beter past bij kleinere gemeenten," zegt Oosters.
Een bezoek vorige maand aan 60 minderjarige vluchtelingen in de voormalige Marechausseekazerne Soestdijk ontroerde hem. De jongens hadden net te horen gekregen dat het nog eens negen maanden duurt voordat de IND hun verzoek tot verblijf in behandeling neemt, terwijl ze al een halfjaar in Nederland zijn.
"De weg die deze jongeren aflegden naar ons land was lang. De weg naar een verwachtingsvol perspectief, een toekomst met familie, huis, opleiding en werk, is zo mogelijk nog langer", zegt Oosters.
Het verwachtingsvolle perspectief wil de provincie ook bieden aan de natuur of agrarische ondernemers en Oosters roept in zijn toespraak op hiervoor de handen uit de mouwen te steken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.