Verdriet bij chauffeurs Kool Transport: ‘Jarenlang gebouwd aan dit bedrijf, in een half jaar is alles kapot’

© RTV Utrecht
Vianen - Zo’n vijftig chauffeurs van Kool Transport uit Vianen kwamen gisteravond bij elkaar om samen met de vakbonden FNV en CNV een plan te maken om zo snel mogelijk weer inkomsten te hebben. Een groot deel van de medewerkers zegt het salaris van december niet te hebben gekregen. Ook zouden voorschotten niet zijn uitbetaald, maar eigenaar Gert Bras betwist dit.
Eerder zei Bras faillissement aan te hebben gevraagd omdat hij doodsbedreigingen zou krijgen. Maar nu blijkt dat het faillissement niet door hem is aangevraagd maar door schuldeisers.

Tranen en woede

Buiten het hoofdkantoor van vakbond CNV in Utrecht verzamelt zich een groep mannen en één vrouw. Ze zijn boos en teleurgesteld. En ook al proberen ze het te verbergen, de stoere chauffeurs zijn vooral verdrietig. Terwijl ze hun verhaal vertellen wordt regelmatig een traantje weggepinkt.
“Het klopt dat je in de transportsector snel weer aan werk komt,” vertelt de 61-jarige Riny. “Maar ik heb 18 jaar bij Kool gewerkt. Ik heb meegeholpen het bedrijf op te bouwen. Ik had goede relaties met klanten en ik had gewoon heel mooi en eerlijk werk. Nu kan ik op mijn leeftijd weer opnieuw beginnen. Straks moet ik elke dag op een andere vrachtwagen rijden en ik kan ook niet alles meer tillen op mijn leeftijd.”
“Ik ben in augustus al vertrokken", vertelt een andere chauffeur die anoniem wil blijven. “Ik heb er vijftien jaar gewerkt en zag het bedrijf kapot gaan. Ik kon het gewoon niet aan. Tijdens mijn vakantie was ik er de hele tijd mee bezig en ik kon aan niks anders denken. Ik heb ontslag genomen en zou een eindafrekening krijgen. Ik heb mijn geld nog steeds niet gekregen.”

Failliet?

Of de chauffeurs hun salaris nog krijgen is de vraag. Officieel is het bedrijf namelijk niet failliet, maar de vrachtwagens van het bedrijf zijn weggehaald door de leasemaatschappij en het terrein is per 1 februari verhuurd aan een nieuwe vervoerder die er nu al zijn vrachtwagens stalt. Op het oog lijkt het onwaarschijnlijk dat het bedrijf overeind zal blijven.
“We hadden gehoopt dat de eigenaren van het bedrijf het faillissement aan zouden vragen want dan zou dit op dinsdag zijn uitgesproken,” vertellen Edwin Meijer van vakbond CNV en Jasper de Jong van vakbond FNV. “Als dat was gebeurd, dan hadden de chauffeurs de hulp van het UWV in kunnen schakelen. Maar die keren pas uit wanneer het faillissement officieel uitgesproken is. We hebben nu een stappenplan gemaakt voor de chauffeurs waarmee ze hopelijk een voorschot aan kunnen vragen bij het UWV. Dat zou ze erg helpen, want ze hebben nu geen inkomsten.”
Een voormalig boekhouder van het bedrijf heeft vorige week samen met andere schuldeisers het faillissement van Kool Transport aangevraagd. De rechtbank behandelt de aanvraag op 24 januari. Dat betekent dat de chauffeurs nog een aantal weken moeten wachten op hun geld.

Reactie eigenaar

Eigenaar Gert Bras wil vooralsnog niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen van de chauffeurs. Hij is bang dat de bedreigingen aan zijn adres doordoor in hevigheid toenemen. Hij zegt wel dat hem de toegang tot het bedrijfspand "onrechtmatig is ontzegd" en dat maakt een snelle afhandeling van de zaak onmogelijk. Bras zegt mee te leven met de chauffeurs en er alles aan te doen om het leed te verzachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.