De Bilt komt met tegemoetkoming voor bewoners explosieflat: ‘Ons konijn laten inslapen kostte al bijna 300 euro’

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
De Bilt - Getroffen bewoners van de explosieflat aan de Weegschaal uit Bilthoven krijgen een financiële tegemoetkoming van gemeente De Bilt en woonstichting SSW. Dat liet burgemeester Sjoerd Potters gisteravond weten in zijn nieuwjaarspeech. Het is nog niet duidelijk om hoeveel geld het gaat en welke bewoners hiervoor in aanmerking komen.

Op 21 april 2022 werden bewoners en omwonenden van de Weegschaal in Bilthoven opgeschrikt door een harde knal. Het bleek te gaan om een gasexplosie. De kracht van de explosie blies een gat in het midden van het flatgebouw van woonstichting SSW.

“We hebben inmiddels samen met woonstichting SSW afspraken gemaakt om onder bepaalde voorwaarden tegemoet te komen aan de noodzakelijke kosten van de getroffen bewoners, die niet vergoed worden. Zodat zij weer verder kunnen met hun leven”, zei Potters in zijn toespraak. Over welke kosten het precies gaat moet nog besloten worden. “Dat moet nog allemaal uitgewerkt worden. Er is nu een besluit genomen dat er een tegemoetkoming komt, maar het moet nog handen en voeten krijgen”, zegt SSW in een reactie.

Niet alles vergoed door verzekering

Een bewoner laat weten dat ze benieuwd is wie van de bewoners in aanmerking komt voor de tegemoetkoming. Een aantal bewoners van de flat was niet verzekerd op het moment dat de explosie plaatsvond. “Als de tegemoetkoming alleen voor niet verzekerde bewoners is hebben wij er niks aan. Wij hadden wel een inboedelverzekering, maar hebben alsnog veel extra kosten gemaakt. We moesten ons konijn laten inslapen door de harde klap van de explosie, dat kostte ons al bijna 300 euro. Daarnaast moest ik een nieuwe telefoon kopen en we hebben onze nieuwe woning moeten opknappen. Dat valt allemaal niet onder de inboedelverzekering. Het zou heel fijn zijn als we iets krijgen."
De burgemeester benoemde in zijn speech dat de explosie een enorme impact heeft gehad en dat er nog altijd veel vragen onbeantwoord zijn. “Als ik nu de ravage zie, denk ik: hoe is het mogelijk dat het niet nóg erger is afgelopen? De onderzoeken, die nog niet allemaal zijn afgerond, proberen meer duidelijkheid te scheppen over de toedracht. Maar helaas is zekerheid hierover niet altijd te geven. Wat met name belangrijk is dat we de getroffen inwoners zoveel mogelijk helpen hun leven weer op de rit te krijgen.”
De volledige naam en contactgegevens van de bewoner zijn bij de redactie bekend.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio TV De Bilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.