Drie keer prijs verlagen en dan nog geen koper; Daniëlle en Stefan merken de omslag op de huizenmarkt

Wie wil de twee-onder-een-kap van Stefan en Daniëlle kopen?
Wie wil de twee-onder-een-kap van Stefan en Daniëlle kopen? © NOS
Amersfoort - Toen de familie Filippo twee jaar terug een huis kocht in Nijkerkerveen kon het dagdromen beginnen. Moeder Daniëlle fantaseerde over een mooie verbouwing, haar dochter zou in het Gelderse dorpje paarden kunnen houden. Maar anno 2023 pakken donkere wolken zich samen boven de toekomstplannen: de woningmarkt is ingestort, dus krijgt de familie hun huidige huis in de Amersfoortse wijk Vathorst niet verkocht.
"Sinds juni 2022 staat het te koop", zegt vader Stefan. "We hebben twee bezichtigingen gehad. Dat is echt heel weinig, de makelaar staat ook sprakeloos. We zijn al twee keer in prijs gezakt. Van 769.000 naar 745.000 en vervolgens naar 725.000. Maar nog zonder resultaat. Is dit zo'n stom huis? Zo ja dan hoor ik graag waarom."

Voor het eerst in negen jaar zijn de huizenprijzen gedaald, maakte makelaarsvereniging NVM vanochtend bekend. In onze provincie daalden de prijzen met 7,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, landelijk was dit 6,4 procent. De NVM spreekt van een omslagpunt.

De situatie voor Stefan, Daniëlle en hun twee kinderen wordt steeds nijpender. Eind maart krijgen ze de sleutel van hun nieuwe huis. Als ze hun twee-onder-een-kapwoning in Vathorst voor die tijd niet verkocht krijgen, dreigen dubbele lasten. "Dus we overwegen nu om te verhuren. We willen niet dat al ons spaargeld opgaat aan dubbele lasten. Dat hebben we nodig voor de verbouwing."
Een andere verklaring dan het door de NVM genoemde 'omslagpunt' op de huizenmarkt heeft Stefan niet. "Het klapte allemaal in door die oorlog, denk ik. We hebben vette pech."
We hebben totaal geen idee waaraan het ligt.
Stefan Filippo
Niet alleen heeft de familie twee keer de vraagprijs laten zakken, ook lieten ze een fotograaf nieuwe foto's maken voor op Funda. "Sindsdien is het huis door tienduizend mensen bekeken. Veel mensen slaan 'm op in hun favorieten. Maar daar blijft het dan ook bij."
Vrienden en kennissen vragen Stefan en Daniëlle vaak hoe het kan dat hun huis nog altijd niet is verkocht. "Dan antwoord ik dat ik het ook niet weet. Het energielabel is goed, het is een neutraal huis qua kleuren enzo, en de prijs is enorm gezakt. We hebben totaal geen idee waaraan het ligt."
De NOS ging op bezoek bij Stefan en Daniëlle en maakte onderstaande reportage:
Daniëlle en Stefan merken de omslag op de huizenmarkt
Dit huis aan de Alkmaardermeer in Amersfoort Vathorst kostte eerst 769.000, en nu nog maar 725.000.
Dit huis aan de Alkmaardermeer in Amersfoort Vathorst kostte eerst 769.000, en nu nog maar 725.000. © Funda.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.