Leerdam houdt adem in, maar vooralsnog geen grote overstromingen

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
Leerdam - Al heel de dag kijken inwoners van Leerdam enigszins bezorgd naar het waterpeil. Dat staat zeer hoog als gevolg van de vele regen en het waterpeil in de grote rivieren. Even werd gevreesd voor grote overstromingen, maar vooralsnog lijkt het mee te vallen met de schade.
Veel tuinen staan blank. Vooral in de omgeving van de Wilna en de Horndijk, langs de rivier de Linge. Sommige bewoners vreesden dat water hun huizen in zou stromen. Maar uiteindelijk is het gebleven bij enkele kelders die nat werden.
Een woordvoerder van waterschap Rivierenland zegt dat het relatief meevalt omdat er iéts minder regen viel dan gevreesd. Aanvankelijk werd uitgegaan van 20 millimeter, maar het werd minder. Dat betekent niet dat het waterschap nu de touwen laat vieren. "We blijven vanavond en morgen het water afvoeren. Onze gemalen blijven op volle toeren draaien. Dat geldt ook voor de extra pompen die we op knelpunten hebben neergezet."
Burgemeester Fröhlich bracht een bezoek aan mensen die bij het stijgende water wonen:

Situatie Leerdam

De gemalen en sluizen van waterschap Rivierenland draaien dus volop. Vooral het afvoeren van het water is een gevoelige klus. Niet alleen de Linge, maar ook het waterpeil van omringende rivieren staat hoog. Het water kan dus niet veel kanten op. "We zitten op een kantelpunt, maar zoals het nu lijkt, redden we het precies."

Kritiek peil

De burgemeester van Vijfheerenlanden, Sjors Fröhlich, richtte zich eerder op Twitter op Leerdam: "Er wordt nu een brief bezorgd op 200 adressen in Leerdam waar het peil kritiek is. Het is goed om alvast voorbereid te zijn op onderlopen tuin en mogelijk huis."
Fröhlich ging vandaag bij de getroffen woningen langs en wenst de Leerdammers alvast veel sterkte. De situatie bij de glasstad is met name kritiek omdat eerder al in de buurt sloten en oevers overstroomden.

Overnachting elders

Cor Middelkoop, al ruim dertig jaar inwoner van Leerdam, zijn woning ligt vlak aan de oever van de Linge. En door de hoge waterstand is Cors achtertuin, plus die van al zijn buren, volgelopen met water.
Gisteren ontvingen zij een brief van de burgemeester. “Daar stond in dat we alles naar boven moesten verplaatsen en dat we kunnen zoeken naar een andere plek om te overnachten. Maar ik blijf hier, hoor. Zo hoog komt het water niet, en ja, dat voel ik aan mijn water", zegt Middelkoop tegen RTV Utrecht.

Liveblog

Niet alleen in Leerdam, maar op meer locaties in de provincie Utrecht kunnen problemen ontstaan. Veel voetbalwedstrijden zijn vandaag al afgelast door de regenval.
Een ondergelopen tuin in Leerdam
Een ondergelopen tuin in Leerdam © RTV Utrecht / Jiri Glaap
Om de algehele situatie nauwlettend in de gaten te houden, houdt Waterschap Rivierenland een liveblog bij. Ook collega-waterschap De Stichtse Rijnlanden is alert, maar verwacht vooralsnog geen grote problemen.
Wel plaatste het eerder een extra pomp bij gemaal Snel & Polanen in Woerden, daar hadden inwoners ook al last van wateroverlast. De pomp is geïnstalleerd om het stedelijk gebied te ontlasten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.