Dramatische lekkage in pas verbouwd huis Houten niet vergoed: 'Maar hulp van buren is hartverwarmend'

© Irene
Houten - Gestucte wanden, strak in de verf. De kinderen weer in eigen slaapkamers. Na een jaar verbouwen kon voor Irene en haar gezin het grote genieten beginnen in de grondig verbouwde splitlevelwoning in Houten. Maar nu de aanhoudende regen een ernstige lekkage heeft blootgelegd, is alles anders. Geschatte schade: 70.000 tot 100.000 euro. "Ik dacht dat het een grapje was. En we krijgen ook nog eens niks vergoed van de verzekering."
De ellende in het verbouwde souterrain begon donderdagavond. "Het water stroomde onze wasruimte in en dat hield niet meer op. Er zitten daar ook nog twee slaapkamers en een kelderruimte. We hebben alles ontruimd en naar de woonkamer verplaatst."
© Irene
Tot 2006 was het onderste deel van de woning in gebruik als garage. "Het ligt echt een stuk onder de grond. In 2014 is nog de kelderafdichting gedaan door de vorige eigenaren, dus dat leek goed." Maar de souterrainbak is lek, luidt de conclusie van een vochtweringsbedrijf. Dat is de zogenoemde kimconstructie, de aansluiting tussen wand en vloer.
Sinds de lekkage draaien Irene en haar man wisseldiensten om de schade zoveel mogelijk te beperken. Slapen is er nauwelijks bij. "We leggen per keer tien tot twaalf handdoeken neer om te drogen. Daar kunnen we ongeveer een uur mee vooruit. Dan gaat het weer in de centrifuge en droger."
© Irene

Hulp

Ook de buurtapp doet zijn werk. "De hulp die we krijgen is echt hartverwarmend. Vijf of zes buren zetten steeds tassen met droge handdoeken neer en halen ze op om te drogen. We mogen een garage lenen voor opslag en een andere buurman slaat onze bank op, want we hebben nu ons bed in de woonkamer staan."
Na het ontdekken van de lekkage liet Irene eerst een loodgieter komen. "Die is bijna drie uur geweest om tot de conclusie te komen dat het niet aan onze leidingen lag. Het lag volgens hem misschien aan de leidingen van waterbedrijf Vitens. Maar hun medewerkers zagen niets bijzonders." Vervolgens belde Irene de gemeente Houten met de vraag of het aan het hoge grondwaterpeil lag. "Die zeiden eerst dat het niet kon, maar later dachten ze misschien toch van wel."
Zaterdagochtend kwam een vochtweringsbedrijf langs. "Ik heb er zonder te overdrijven acht gebeld. Zo druk waren ze met allerlei problemen in de regio Utrecht. De man van het vochtweringsbedrijf kwam dus met de conclusie dat de souterrainbak lek is. Dat was waarschijnlijk al zo, maar is nu aan het licht gekomen door het hoge grondwaterpeil."
© Irene

Verzekering

De verzekeraar heeft Irene laten weten dat ze rekening moet houden met een totale schadepost van 70.000 euro, waar het vochtweringsbedrijf eerder een bedrag van 100.000 euro noemde. Ook kreeg Irene te horen dat er niets wordt uitgekeerd. "Alles wat ondergronds is, is uitgesloten van vergoeding. Ook een souterrain. We gaan nu met het vochtweringsbedrijf in gesprek over welke muren er weg moeten en of we de vloer kunnen redden. Alles scheelt natuurlijk. Hopelijk kan er snel gestart worden, al heb ik geen idee waar we het geld vandaan zouden moeten halen."
Ondanks alles klinkt Irene nog enigszins monter. "Dat is de adrenaline. En ik wil het niet te dramatisch maken. Er gebeuren natuurlijk veel ergere dingen, maar na het gesprek met de verzekering moest ik wel even op adem komen. Vooral voor onze drie kinderen (3, 8 en 11 jaar) vind ik het sneu. En ik vrees nog voor de vorst die eraan komt. Als er scheuren ontstaan, ben je nog verder van huis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.