Pannakooi voor basisschool in Maarssen: 'Kinderen kijken te veel op hun telefoons'

© RTV Utrecht
Maarssen - Het gebruik van de smartphone begint op steeds jongere leeftijd, en ook op scholen zien ze dat. Op basisschool De Kameleon in Maarssen mogen ze onder schooltijd niet worden gebruikt. Om de kinderen van hun mobiele telefoons af te krijgen, hebben ze sinds deze week daarom een voetbalkooi geplaatst.
Want een breder sport- en spelaanbod helpt daarbij, legt docent en directeur in opleiding Jeroen Versluis van basisschool De Kameleon in Maarssen uit. "We zien dat steeds meer leerlingen op hun mobiel zitten of thuis aan het gamen zijn, we willen juist ook laten zien hoe leuk het is om te bewegen en actief buiten te zijn en ook daarvan te genieten."
De pannakooi - zoals het voetbalveldje officieel heet - staat er mede dankzij de steun van Vitaal Stichtse Vecht. Dit is een samenwerkingsverband van vrijwilligers die zich samen met professionele organisaties inzet voor gezonde inwoners van Stichtse Vecht. De activiteiten en initiatieven zijn niet enkel gericht op de jongeren en het thema sport, het gaat ook om de ouderen én de mentale vitaliteit.
Piet Donga en Judith van de Vorle - voorzitter respectievelijk penningmeester van Vitaal Stichtse Vecht - mochten voor de officiële opening al aftrappen. "Een van onze thema's is om de kinderen aan het bewegen te krijgen om zo hun motorische kwaliteiten te verhogen. Daarom willen we graag de schoolpleinen meer beweegvriendelijk maken, een voetbalkooi is daar een van de middelen voor."
Omdat de pannakooi is afgesloten blijven de kinderen continu in beweging, hoe mooi is dat
Jeroen Versluis
© RTV Utrecht / Sibel Önemli

Continu in beweging

Het beweegvriendelijk maken van de schoolpleinen begon hier een paar maanden geleden. "Voorheen was het een grote betonnen vlakte. We hebben veel tegels weg kunnen halen en een klimparcours toegevoegd." Eigenlijk konden kinderen ook al voetballen omdat er twee kleine goals op het plein staan, maar toch heeft het veldje een toegevoegde waarde volgens Versluis: "Omdat de pannakooi is afgesloten, blijven de kinderen continu in beweging. Je hoeft niet meer te wachten op de bal die over het hek is geschoten. Hoe mooi is dat."
© RTV Utrecht / Sibel Önemli

Drie tegen drie, drie minuten

Nog voor de opening is het dringen geblazen, want de populariteit van de kooi is al groot. Daarom heeft de school spelregels opgesteld en die bij de ingang van de kooi opgehangen. Ze spelen drie tegen drie en elke ronde duurt maximaal drie minuten. Ook Versluis test de kooi alvast uit. "Hoe leuk is het om samen met je vrienden en vriendinnen hier op het plein te kunnen spelen en vanaf vandaag te kunnen voetballen."
© RTV Utrecht / Sibel Önemli

Dit artikel is in samenwerking met RTV Stichtse Vecht tot stand gekomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.