Honderden gevallen van 'boilerroomfraude': gouden beleggingsberg blijkt diepe valkuil

Druk opvoeren
Niks terug van de bank
Boilerroomfraude is een landelijk fenomeen en houdt zich niet aan grenzen. In Midden-Nederland zijn al honderden slachtoffers gemaakt, laat de politie weten. Recent zijn er provinciebreed meerdere aangiftes binnengekomen waarbij in totaal sprake is van een schadebedrag van een paar miljoen euro. Het opsporen van de daders is lastig. Vaak zitten er internationale criminelen netwerken achter de boilerroomfraude.
Er zijn meerdere vormen van digitale oplichting, maar het probleem van boilerroomfraude is dat de bedragen al snel hoog oplopen. Zo is een slachtoffer in Nederland vorig jaar 1,5 miljoen kwijtgeraakt. Ze klopte aan bij klachteninstituut Kifid omdat ze vond dat de bank haar meer had kunnen beschermen tegen de oplichters. Maar de bank hoefde de schade niet te vergoeden.
De vrouw maakte het geld doelbewust over naar een bankrekening buiten de EU. Kifid oordeelde dat de bank als betaaldienstverlener optrad en niet verplicht was om betaalopdrachten te monitoren en te waarschuwen. Een bank moet weliswaar fraude en misbruik van het betalingsverkeer zoveel mogelijk zien te voorkomen, maar dan moeten er wel gegronde redenen zijn om te twijfelen aan de betaalopdracht. De bank moet zich dus bewust zijn van frauduleus handelen en ervan op de hoogte zijn dat de klant handelt naar de instructies van een neporganisatie. Kifid laat weten dat het in 2020 twaalf klachten over beleggingsfraude heeft behandeld. In alle gevallen hoefde de bank de schade niet te vergoeden.
Waarschuwingslijst
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zette vorige maand nog tien nieuwe vermoedelijke boilerrooms op een waarschuwingslijst voor consumenten. Het gaat om Metatrade, Prime Olympic, Thinvest, MIT, AKO Markets, Caplita, Capital Whale, RimpMarket, GMT Investments en BigPeak Finance.
Toezichthouder AFM ontvangt daarnaast signalen dat de boilerrooms gebruikmaken van Remote Desktop Software. Ze beweren hiervoor een licentie te hebben vanuit de AFM. Door het gebruik van zulke software kunnen boilerrooms op afstand apparaten van consumenten, zoals computers en smartphones, overnemen en hierop handelingen uitvoeren. Oplichters kunnen bijvoorbeeld vanaf een betaalrekening geld overmaken naar de boilerroom.
"Wij vaardigen geen licenties uit voor het gebruik van zulke software en wij waarschuwen consumenten ervoor niet in te gaan op verzoeken om dergelijke software te downloaden. Dit is een veel voorkomende vorm van oplichting", aldus AFM.