5 tips om geen slachtoffer te worden van ‘boilerroomfraude’

© ANP
Provincie Utrecht - Boilerroomfraude komt steeds vaker, ook in de provincie Utrecht. Slachtoffers worden daarbij telefonisch of via e-mail op slinkse wijze in de val gelokt door internationale 'investeringsmaatschappijen'. Alles is nep: van de beleggingsadviseurs tot de rumoerige callcenters en van de algemene voorwaarden tot de rendementen. Gouden beleggingsbergen, blijken diepe valkuilen en de gedupeerden blijven financieel en mentaal geruïneerd achter.
Vaak gebruiken de fraudeurs bepaalde trucs. Zo wordt er soms gedaan alsof een bekende Nederlander een investering aanprijst in een online advertentie. Toch heeft deze persoon nooit toestemming gegeven. De advertentie is nep.
Bij de ‘nu of nooit’-truc word je onder druk gezet om te investeren. Bijvoorbeeld nadat je gegevens hebt achtergelaten na het lezen van de online advertentie. Ook schermen de beleggingsfraudeurs soms met een vergunning van toezichthouder AFM om vertrouwen te winnen en stellen ze de vraag of je niet rijk wilt worden.
Op deze trucs kan je dus extra alert zijn, maar er is meer om rekening mee te houden.

5 tips

1. Het is een oude les: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
2. Hoe langer je met de criminelen in gesprek blijft, hoe groter de kans dat je uiteindelijk toch slachtoffer wordt. Breek het contact daarom zo snel mogelijk af.
3. Eigenlijk moeten de alarmbellen al afgaan als er een telefoontje uit het buitenland komt waarin je een financieel voorstel wordt gedaan. "Check bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een bedrijf bij hun bekend is", adviseert de politie. "En als je slachtoffer bent: stop meteen met geld overmaken. Meer betalen maakt het probleem alleen maar groter. Maak melding bij je bank, doe aangifte bij de politie en neem contact op met de Fraudehelpdesk om de situatie te beoordelen en je te laten adviseren."
4. Praat met vrienden of familie over je plannen om te beleggen. Laat een bekende meekijken, dat kan al veel ellende voorkomen. Ook is het raadzaam om via zoekmachines op internet te controleren of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging.
5. Lijkt alle ellende voorbij? Blijf alert, want de oplichters blijven het proberen. De kans is groot dat je na een tijdje gebeld wordt door een 'recoverybedrijf'. Dat beweert jouw geld te kunnen terughalen. Vaak moet je borg betalen dat je dan terugkrijgt. Maar dat is niet zo. "Deze bedrijven zijn vermoedelijk onderdeel van criminele organisaties. Ze proberen je gewoon nog meer geld afhandig te maken", aldus de politie.

Andere vormen van oplichting

Boilerroomfraude is niet de enige manier van oplichting waarbij slachtoffers telefonisch of via e-mail in de val gelokt worden. Recent kwamen er ook veel meldingen over een fraudevorm waarbij iemand zich voordoet als bankmedewerker. Deze persoon belt je of verschijnt aan de deur met de mededeling dat je bankrekening niet meer veilig is. Vervolgens moet je je pinpas afgeven of ze vragen je geld over te maken. Wil je meer weten over het herkennen van deze fraude? Kijk dan op veiligbankieren.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.