Kou, regen en zon maakt snoeien van fruitbomen spannend: ‘Wie weet wat de toekomst brengt’

© RTV Utrecht / Fiep Herinckx
Leerbroek - Ondanks de kou, staat fruitteler Johan de Jong dagen lang buiten te snoeien. Zijn perenbomen staan in de knop en daar moet hij de controle op uitoefenen. Het was even spannend of hij wel kon snoeien nu. Door het ongewoon warme weer van afgelopen tijd, hadden de bomen ook zomaar in bloei kunnen staan binnenkort.
Snoeien is belangrijk, want daarmee wordt bepaald hoeveel fruit er uiteindelijk in de schappen komt te liggen. Dat meer fruit beter zou zijn, is geen juist aanname. "Als er te veel fruit aan de boom hangt, kan hij niet elke fruit goed laten groeien," legt De Jong uit. De kwaliteit van zijn peren zou erop achteruit gaan als hij niet zou snoeien: "Dan krijg je kleine peertjes die de consument niet wil en die niet lekker zijn."

Verwarrend weer

Het was in januari warmer dan normaal. Dat is verwarrend voor een fruitboom, want daardoor zou hij eerder kunnen bloeien. Dat is nu niet gebeurd omdat de temperatuur weer 'normaal' fris is. Maar het baart wel zorgen voor de toekomst. "We weten niet over tien of twintig jaar wat de teelt dan is. We zouden dan misschien sinaasappels moeten gaan telen," zegt De Jong.
Ook het voorjaar brengt onzekerheden met zich mee. Hoewel het weer nu is zoals de fruitteler dat graag ziet, kan het weer warmer worden of kan hij nog te maken krijgen met nachtvorst. Als dat bijvoorbeeld in april gebeurt, terwijl de bomen al in bloei staan, kan de bloei stuk vriezen en is de oogst minder.
Maar helemaal ontmoedigt is hij niet. In Zuid-Europa, Spanje en Italië bijvoorbeeld, worden ook nog appels en peren geteeld. Dat zijn alleen niet dezelfde soort appels en peren die De Jong in Leerdam en Lexmond groeit. "Het betekent dat we nog wat speling hebben. Als het warmer wordt, als de winters warmer worden, kunnen we nog uitwijken naar andere rassen," zegt hij.

Verbranding

Niet alleen warmere winters zouden kunnen leiden tot een mindere kwaliteit vrucht, maar steeds hetere zomers ook. De Jong: "Appels kunnen verbranden door de zon. Dan hebben ze wel een mooie rode schil, maar daaronder gaat het mis. Dan worden ze melig en dat vindt de consument ook niet lekker."
De Jong blijft goed letten op wat zijn bomen nodig hebben en hoopt zo op een goede oogst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.