Baby in Austerlitz gruwelijk mishandeld door oppas met oorlogstrauma, OM eist tbs en celstraf

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Austerlitz - Het is nauwelijks voor te stellen. Een acht maanden oud meisje dat gruwelijk wordt mishandeld door de vriend van haar moeder, die een avondje komt oppassen. De vriend, een jonge Syrische vluchteling, die een zwaar oorlogstrauma heeft, verloor de controle over zichzelf toen het kindje begon te huilen. Beelden van verschrikkingen uit het verleden kwamen weer naar boven. Hij sloeg het kindje tot bloedens toe en kneep haar keel dicht.
In een enorm heftige en emotionele zitting in de Utrechtse rechtbank ging de 22-jarige A.E. vandaag diep door het stof. Zijn daden waren op geen enkele wijze goed te praten, vond hij. Hij hield enorm van het kleine meisje en het was alsof hij door de mishandeling een stuk uit zijn eigen hart had gesneden. Schiet mij maar dood, had hij bij zijn aanhouding tegen de politie gezegd. En in de gevangenis had hij tevergeefs geprobeerd een einde aan zijn leven te maken.

Verdachte belde zelf 112

De Utrechter kwam op die dramatische avond van 6 mei uiteindelijk net op tijd bij zinnen en belde zelf 112, anders had het volgens het Openbaar Ministerie fataal kunnen aflopen. De politie en de hulpdiensten snelden direct naar de woning in Austerlitz en troffen de ernstig gewonde baby aan in de slaapkamer. Het kindje werd met met naar spoed naar het UMC in Utrecht gebracht.
In het ziekenhuis bleek dat zij zwaar was mishandeld, behalve kneuzingen over haar hele lichaam waren al haar ribben gebroken. Het kindje is inmiddels lichamelijk helemaal hersteld en lijkt er ook psychisch geen gevolgen aan over te houden, maar dat laatste kan volgens deskundigen later nog veranderen als zij hoort wat haar als kind is aangedaan.

Geschokte ouders

Haar vader legde de rechtbank uit hoe groot de schok voor hem was geweest toen hij zijn dochtertje daar zo gewond zag liggen en rekening moest houden met ernstige, blijvende gevolgen. Het was ook enorm traumatisch geweest om in het huis van zijn ex het bloed van de muur van de slaapkamer te moeten wassen.
De moeder van het meisje leek het zichzelf kwalijk te nemen dat zij niet eerder signalen had opgevangen dat het zo vreselijk mis kon gaan. Voor haar staat vast dat haar vriend dit nooit heeft gewild en zelf slachtoffer was van de vreselijke dingen die hij als kind had meegemaakt.
A.E. is daarvoor jarenlang behandeld, maar door een verkeersongeluk waarbij hij begin vorig jaar in coma raakte, kwamen de herbelevingen in alle hevigheid terug. Hij klopte tevergeefs bij de huisarts aan, omdat het niet goed met hem ging. Vervolgens meldde hij zichzelf aan voor therapie, maar daarvoor kwam hij op een lange wachtlijst.

Oorlogstrauma

Als kind kwam A.E. in Syrië met vreselijk oorlogsgeweld in aanraking. Dood en verderf waren overal zichtbaar en hij raakte bijna iedereen in zijn omgeving kwijt, vertelde hij huilend. Toen IS hem als soldaat wilde inlijven, vluchtte hij zes jaar geleden te voet naar Nederland. Het gehuil van het jonge meisje op wie hij moest oppassen had de vreselijke herinneringen weer naar boven gebracht. Van het geweld dat hij had gebruikt om het te stoppen wist hij zich alleen nog flarden te herinneren.
Deskundigen van het Pieter Centrum hebben bij de Utrechter PTSS en verschillende andere psychische stoornissen vastgesteld. Ook heeft hij problemen met agressie. Ook het ongeluk van vorig jaar heeft daaraan bijgedragen. Hij raakte al op jonge leeftijd verslaafd aan cannabis, omdat hij daarmee de gevolgen van zijn trauma's kon onderdrukken. Volgens de deskundigen is de kans op herhaling groot en moet hij intensief en langdurig worden behandeld.

Gevangenisstraf en tbs

De officier van justitie eist een jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden tegen de Utrechter. Na langdurige opname in een kliniek, zou de behandeling ambulant moeten worden voortgezet. Onder begeleiding van de reclassering zou hij dan moeten werken aan zijn terugkeer in het normale leven. Voor het slachtoffertje vroeg de officier om een contactverbod van vijf jaar.
De verdachte voelt zich enorm schuldig en wil zelf ook graag behandeld worden. Hij stemt in met alle voorwaarden, ook als dat betekent dat hij na opname toch weer terug moet naar de kliniek, als het weer fout dreigt te gaan. Hij wendde zich aan het aan eind van de zitting persoonlijk tot de ouders van het meisje en bood hen opnieuw uitvoerig zijn excuses aan voor wat hij had gedaan.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een uitspraak te komen. De uitspraak volgt op dinsdag 31 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.