Universiteit Utrecht trekt doctoraat wetenschapper in na 'grootschalige nalatigheden'

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Utrecht - De Universiteit Utrecht trekt het verleende doctoraat van een wetenschapper in. Dit omdat in het proefschrift van 2008 "dusdanig verwijtbare en grootschalige nalatigheden" zijn aangetroffen. Hiermee is, volgens de universiteit, het proefschrift niet goed genoeg om toe te treden tot het vak. Het komt bijna nooit voor dat een doctoraat, de hoogste graad die aan een universiteit behaald kan worden, wordt ingetrokken.
Het College voor Promoties concludeert dat het proefschrift niet voldoet aan "belangrijke principes van wetenschappelijke integriteit, zoals zorgvuldigheid en precisie, betrouwbaarheid en controleerbaarheid en replicatie". Twee van de artikelen die onder het proefschrift vallen zijn door redacties van wetenschappelijke tijdschriften al ingetrokken. Bij twee anderen is een kanttekening geplaatst. Er kwamen bijvoorbeeld klachten binnen over de gebruikte data voor de artikelen.
Rector magnificus Henk Kummeling van de Universiteit Utrecht benadrukt dat zulke ondeugdelijk promoties niet welkom zijn. Sinds 2008 zouden de regels zijn aangescherpt. De promotiepremie, die een universiteit voor elke promotie van de overheid krijgt, is volgens Kummeling door de UU teruggestort. "Daarnaast hebben we als College van Promoties met alle decanen vastgesteld en uitgesproken hoe cruciaal het is dat we de huidige regels strikt hanteren."
De naam van de betreffende wetenschapper is niet bekend gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.