OM eist stevige celstraffen tegen vermeende leider van Leerdamse drugsbende en diens zus

© RTV Utrecht
Leerdam - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar gevangenisstraf tegen een 39-jarige Leerdammer die de leider zou zijn geweest van een groep dealers die zeker zes jaar lang in cocaïne handelden in Leerdam en omgeving. Tegen zijn zus is drie jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De 34-jarige vrouw zou haar broer regelmatig hebben vervangen als hij in het buitenland was.
De groep van zes verdachten werd twee jaar geleden aangehouden bij een reeks politie-invallen in Leerdam en Delft. De politie hield de verdachten toen al maanden nauwlettend in de gaten, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van een undercover-agent die deed alsof hij drugs wilde kopen.
Hoofdverdachte Rachid en zijn zus Samira moesten zich vandaag verantwoorden voor de rechter. De andere vier zijn komende vrijdag aan de beurt. De zaak had vorig jaar al afgehandeld moeten worden, maar toen werd de rechtbank door de verdediging gewraakt.

Verdachten gaan praten

Na hun aanhouding hebben broer en zus zich voornamelijk beroepen op hun zwijgrecht, maar vandaag reageerden zij wel op de vele verdenkingen van het OM. Naast deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met handel in harddrugs, wordt Rachid ook verdacht van het beïnvloeden van een getuige die bij de politie had verklaard dat hij al jaren drugs van hem kocht.
Samira wordt haar actieve rol bij de drugshandel ook verdacht van witwassen van vele duizenden euro's en van bijstandsfraude. Terwijl zij veel geld verdiende met de drugshandel, had zij ook een bijstandsuitkering. Bij haar thuis werd meer dan 130.000 euro cash gevonden en een grote hoeveelheid luxegoederen.

Dealertelefoons

De groep maakte volgens de officier van justitie gebruik van zogenoemde dealertelefoons, waarop klanten bestellingen konden plaatsen. Binnen de groep gingen 21 mobieltjes rond en werd regelmatig van nummer gewisseld. De ponypacks (kleine envelopjes) met cocaïne werden bezorgd of konden bij Rachid en andere verdachten thuis worden opgehaald.
Klanten konden contant betalen of via een Tikkie. In een schriftje zou zijn bijgehouden welke klanten nog geld schuldig waren. Per maand zou de groep tienduizenden euro's hebben omgezet. De officier van justitie wil dat de verdachten alle criminele winsten terugbetalen en bereidt een ontnemingsvordering voor.

Kleine dealers

Rachid ontkende in de rechtbank dat er sprake was van een drugsorganisatie en dat hij al zes jaar lang in cocaïne handelde. Zijn medeverdachten zouden allemaal onafhankelijke dealers zijn met een eigen leverancier en klantenkring. Als een van hen verhinderd was of op vakantie, zou een collega-dealer weleens een drugslijntje hebben overgenomen.
Hij beweerde ook dat hij pas eind 2019 was begonnen met de drugshandel. Hij was zelf een gebruiker en was gaan dealen toen hij zijn uitkering was kwijtgeraakt en in geldnood kwam. Maar veel van zijn klanten vertelden bij de politie dat ze al vier jaar bij hem kochten. Een afnemer heeft zelfs verklaard dat hij al in 2013 klant van de Leerdammer was. In zijn nadeel spreekt ook dat hij al twee keer eerder is veroordeeld voor drugshandel.

Meeloper

Zus Samira verklaarde vandaag dat zij maar drie maanden had meegedaan en eigenlijk een meeloper was. Omdat de toenmalige vriendin van haar broer zwanger was, was zij in huis gaan helpen en bij het aannemen van de telefoon en het bezorgen van de pakjes coke betrokken geraakt. Zij zat krap bij kas en kon daarmee 4000 euro verdienen, verklaarde zij. Het OM gelooft echter ook niets van het verhaal van de zus. Zo zegt zij in afgeluisterde gesprekken: "Rachid is er niet, ik ben nu de baas." Volgens de klanten was zij ook al veel langer betrokken bij de bestelling en bezorging van de drugs.
In haar woning in Delft werd in haar ochtendjas 30.000 euro gevonden. In een schoenendoos in de kast zat 100.000 euro in folie, waarop haar vingerafdrukken werden aangetroffen. Zij ging op vakantie naar Mexico en Dubai en haar huis was met luxe spullen ingericht. De dure sieraden, tassen en horloges die bij haar thuis lagen, zou zij van haar vele aanbidders cadeau hebben gekregen. De rechtbank vroeg zich af waarom haar naam dan op de aankoopbewijzen stond.

Medeverdachten

De vier medeverdachten die komende vrijdag terechtstaan, speelden een kleinere rol binnen de organisatie. Al is een van hen volgens het OM ook al jaren actief in de drugshandel. Een andere verdachte was kapper en raakte uit geldnood betrokken bij de drugshandel. Twee anderen waren als koeriers vooral verantwoordelijk voor de bezorging van de drugs.
Het strafdossier in deze grote drugszaak telt inmiddels duizenden pagina's. De rechtbank neemt daarom extra lang de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op 17 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.