Utrecht trekt miljoenen uit voor maatschappelijke instellingen in zwaar weer, 8 ton voor TivoliVredenburg

© ANP
Utrecht - Muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht kampt door gestegen energiekosten met een tekort van ruim 1 miljoen euro en krijgt daarom 8 ton noodsteun van de gemeente. Ook andere maatschappelijke organisaties in de stad kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming om forse prijsstijgingen op te vangen. Het gaat bijvoorbeeld om sportclubs, culturele organisaties en zorg- en welzijnsinstellingen. Voor organisaties met acute problemen is 3 miljoen euro beschikbaar.
TivoliVredenburg is de eerste instelling die noodsteun ontvangt. Het muziekcentrum moest begin vorig jaar een nieuw energiecontract afsluiten en kwam daardoor in problemen. TivoliVredenburg heeft in de tussentijd al maatregelen genomen zoals verhoging van ticketprijzen, energiebesparing en uitstel van vervangingsinvesteringen. Dit heeft een verwacht tekort van 1,3 miljoen euro over 2022 niet kunnen voorkomen, meldt de gemeente.

Rigoureus snijden voorkomen

TivoliVredenburg krijgt 8 ton als compensatie van de gestegen energiekosten. Het college zegt hiermee te voorkomen dat de continuïteit van het podium in gevaar komt en dat er rigoureus moet worden gesneden in de culturele programmering. Mocht een tegemoetkoming in de extra kosten over 2022 van bijvoorbeeld het Rijk beschikbaar komen of het tekort over afgelopen jaar minder groot zijn dan nu wordt verwacht, dan wordt dit bij de vaststelling van de subsidie aan TivoliVredenburg verrekend.
Naast de noodsteun komt er een regeling beschikbaar voor problemen op de iets langere termijn. Er zijn namelijk ook instellingen die misschien niet meteen acute problemen hebben, maar in de loop van dit jaar mogelijk wel in zwaar weer komen. Zij kunnen vanaf half februari gebruikmaken van een incidentele tegemoetkoming. Hiervoor is 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met de Voorjaarsnota komt het college ook nog met een voorstel aan de raad voor structurele tegemoetkomingen in de loon- en prijsstijgingen.

Voorwaarden

De noodsteun met inzet van publieke middelen is geen vanzelfsprekendheid en een bijzondere en tijdelijke maatregel, benadrukt de gemeente. Voor zowel de noodsteun als voor de tegemoetkomingen geldt een aantal voorwaarden. De gemeente wil er zo voor zorgen dat de financiële steun terecht komt bij maatschappelijke organisaties die de steun op dit moment het hardst nodig hebben. Zo moeten instellingen laten zien dat ze er zelf ook alles aan doen om kosten te besparen of inkomsten te verhogen. Ook moet sprake zijn van problemen door sterk gestegen energiekosten. Daarnaast worden de unieke positie en het bijzondere belang van een organisatie voor de stad meegewogen. Tot op heden is alleen de steun voor TivoliVredenburg definitief.
“Er zijn instellingen in de stad die iedere dag voor veel Utrechters klaar staan en nu in de financiële problemen komen", licht wethouder Susanne Schilderman van Financiën toe. Voor andere organisaties wacht een zeer onzeker jaar. Schilderman: "Het Rijk werkt aan regelingen om de tekorten af te dekken op termijn. In de tussentijd nemen we nu actie omdat deze organisaties die in de problemen zijn of dreigen te komen niet kunnen wachten en direct hulp nodig hebben.”

'Energierekening verviervoudigd'

Algemeen directeur Jeroen Bartelse van TivoliVredenburg is blij met de financiële ondersteuning van de gemeente Utrecht. "We hebben te maken met een bijzondere situatie: aan de ene kant kwam het publiek na corona in groten getale terug, dus het gaat eigenlijk heel erg goed. Maar aan de andere kant waren er twee heel concrete zaken waar we qua kostenstijging mee te maken kregen. Zo liep ons energiecontract begin dit jaar af, waardoor onze energierekening nu acht ton hoger is dan normaal."
Daarnaast kreeg TivoliVredenburg in 2022 ook te maken met de gevolgen van de coronamaatregelen. "We waren de eerste twee maanden van het jaar dicht en dus hadden we geen inkomsten, terwijl we wel geprogrammeerd hadden. Dus we zaten met een groot gat. We hebben weliswaar maatregelen genomen om die kosten op te vangen, maar die vervierdubbeling van de energiekosten konden we niet aan. Daarom zijn we met de gemeente in gesprek gegaan."

Kostenbesparingen

Om in aanmerking te komen voor de noodsteun, nam TivoliVredenburg zelf diverse maatregelen om te besparen. "Bij ons gaat alles uit als we iets niet nodig hebben, dus ook de verlichting in het pand. De temperatuur is ook twee graden omlaag gegaan. Maar we hebben ook gekeken naar andere manieren. Zo zijn afgelopen jaar onze ticketprijzen 50 cent omhoog gegaan en zijn de huurprijzen en de tarieven in de horeca verhoogd. Hiermee konden we een deel van de kosten opvangen, maar dus niet die enorme stijging."
Ook 2023 wordt nog lastig jaar voor het muziekcentrum, verwacht Bartelse. "Het blijven jaren van kostenstijging, dus we moeten kijken waar we extra geld op kunnen maken en waarmee we kosten kunnen besparen. Voor de rest zal voor alle maatschappelijke organisaties een regeling komen om extreme kosten op te vangen, dus er komt nog iets aan voor 2023."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.