Verdien je te veel? Zeg in deze gemeenten dan maar 'dag' tegen je huishoudelijke hulp

Inkomens-check
We kregen de hulp steeds minder makkelijk verdeeld
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veranderen. Vanaf dan speelt het inkomen weer een rol bij de aanvraag van huishoudelijke hulp. Voor mensen met een smalle beurs blijft de maximale eigen bijdrage 19 euro per maand; huishoudens met een inkomen boven zo'n 66.000 euro per jaar, moeten een hogere eigen bijdrage gaan betalen. Het maximum daarvoor is 225 euro per maand.
Staatssecretaris van Volksgezondheid Van Ooijen zei daarover eerder: "Afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het huidige vaste tarief voor huishoudelijke hulp heeft geleid tot een forse groei van het aantal aanvragers. Daarbij valt op dat met name onder hogere inkomensgroepen de procentuele groei fors is. Dit leidt ertoe dat de toegankelijkheid van Wmo-voorzieningen onder druk komt te staan."
Nog een andere oplossing: 750 euro als je je schoonmakende buurvrouw inzet
IJsselstein hoopt de wachtlijsten voor de huishoudelijke hulp te verkorten of zelfs te laten verdwijnen. Naast de net ingevoerde inkomenstoets loopt er daarom ook een pilot. Voor mensen die recht hebben op hulp maar die zélf regelen, trekt IJsselstein de portemonnee. Ze kunnen 750 euro per jaar krijgen om een schoonmaker te betalen of bijvoorbeeld een robotstofzuiger te kopen.
Zorgwethouder Mark Foekema legt uit: "We willen mensen juist helpen om de informele hulp te blijven houden. Misschien is dat iemand die al jaren bij de mensen thuis komt en een soort vriendin is geworden. Met die 750 euro kunnen ze zelf de hulp betalen. Dit helpt ook om de capaciteit bij de zorgverleners in te zetten voor mensen die nog geen eigen hulp hebben."