Geen gevangenisstraf maar tbs-behandeling voor verwarde Woerdense vrouw die buurvrouw neerstak

© PMN
Woerden - Een 34-jarige vrouw uit Woerden die vorig jaar haar buurvrouw vanuit het niets met een mes stak, hoeft niet terug naar de gevangenis. De vrouw had het waanidee dat de buurvrouw haar ongeboren kind iets aan wilde doen Volgens de rechtbank verkeerde zij de bewuste dag in een psychose en was zij ontoerekeningsvatbaar. Zij moet wel een verplichte tbs-behandeling met voorwaarden ondergaan.

'Met injectienaald gestoken'

De Woerdense ging altijd normaal om met de vrouw die naast haar woonde, maar kreeg eind april vorig jaar het gevoel dat zij bij een korte ontmoeting door de buurvrouw met een injectienaald was gestoken. De verwarde vrouw had toen al geruime tijd haar medicijnen niet geslikt. Zij had de voorgeschreven antipsychotica niet ingenomen, omdat ze zwanger wilde worden.
Het gevoel dat zij was gestoken verdween, maar kwam later die dag weer terug toen ze terugkeerde naar haar flat. Overmand door angst en boosheid belde zij bij de buurvrouw aan en stak haar meerdere keren in haar arm. Ze wilde daarmee de waarschuwing afgeven dat haar kindje niets aangedaan moest worden, zei ze in de rechtszaal. De rechtbank ziet dit als een poging tot zware mishandeling.

Beïnvloed door stoornis

Na haar aanhouding is de vrouw onderzocht door een psycholoog en psychiater. Die concluderen dat zij lijdt aan een psychotische stoornis. Dit speelde ook op de bewuste dag in april. Bovendien was de vrouw zonder enig overleg met een arts, psychiater of hulpverlener gestopt met het nemen van de voorgeschreven medicijnen.
De rechtbank is het eens met de officier van justitie en de advocaat van de vrouw, die vinden dat de vrouw het steken van haar buurvrouw niet kan worden toegerekend, omdat haar handelen die dag sterk werd beïnvloed door haar stoornis. De rechtbank besliste daarom om haar geen straf op te leggen, maar wel een maatregel die moet voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Passende behandeling

De officier en de advocaat wilden dat de vrouw via een zogenoemde zorgmachtiging een verplichte behandeling zou ondergaan. Maar de rechtbank wil meer zekerheid. Deskundigen denken dat de kans op herhaling klein is, maar wanneer de vrouw haar medicatie weer niet inneemt wordt de kans op herhaling groter. De rechtbank vindt een zorgmachtiging daarom niet passend.
Omdat zo'n machtiging in eerste instantie voor een half jaar wordt afgegeven, kan de behandeling eerder worden afgebouwd dan nodig is. Volgens de rechtbank kan de noodzakelijke, langdurige zorg dan niet worden gegarandeerd. Dat kan wel met tbs met voorwaarden, vandaar dat de rechtbank daarvoor kiest. De kans op herhaling wordt zo zoveel mogelijk teruggedrongen en de vrouw kan maximaal negen jaar in de gaten worden gehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.