Tweede landelijke stakingsdag streekvervoer: 'We weten pas kort van tevoren hoeveel en welke ritten uitvallen'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Voor de tweede dag op rij leggen buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer vandaag het werk neer. Daarom zullen er ook in de provincie Utrecht (veel) minder bussen en trams rijden.
De staking is het gevolg van stukgelopen cao-onderhandelingen in de nacht van dinsdag op woensdag. De werkgevers vinden dat zij een goed bod hebben gedaan, voor de vakbond FNV is dit te weinig. Onder de cao Openbaar Vervoer vallen in totaal zo'n 13.000 werknemers.

'Proberen reisinformatie actueel te houden'

Vervoerders zoals U-OV, Arriva en Syntus vallen onder de cao streekvervoer en doen mee aan de staking. De vervoerders waarschuwen dan ook, net als gisteren, voor verstoringen in de dienstregeling. "We weten kort van tevoren hoeveel en welke ritten uitvallen. We doen ons uiterste best om onze reisinformatie actueel te houden", laat U-OV weten.
Keolis, waar de bussen van Syntus onder vallen, verwacht vandaag met minder bussen dan gisteren te rijden. Maar ook deze vervoerder kan pas kort van tevoren duidelijkheid geven. "Raadpleeg de reisplanner om te zien of jouw bus rijdt, bij voorkeur kort voor vertrek. Heb je een belangrijke afspraak? Dan adviseren wij je om ander vervoer te zoeken." De vervoerder laat wel weten dat een deel van de bussen gewoon volgens dienstregeling zal rijden.

NS-personeel staakt niet

De FNV, die de staking organiseert, verwacht dat in Nederland zeventig procent van het streekvervoer niet rijdt. Ook op het spoor wordt gestaakt, waardoor alle regionale treinen van andere maatschappijen dan de NS minder of niet rijden. In NS-treinen wordt niet gestaakt, want dat personeel heeft een eigen cao. Dat geldt ook voor het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, waar de vervoerders bij zijn aangesloten, reed gisteren zo'n veertig procent van het streekvoer in het land niet. De FNV spreekt van zeventig procent. In de regio Utrecht reden er na 21.30 uur helemaal geen bussen meer.

Mogelijk ook volgende week stakingen

FNV en CNV weten halverwege volgende week meer over volgende stakingen in het streekvervoer. De bonden gaan maandag en dinsdag met leden overleggen, waarna snel duidelijk wordt of en hoe de acties van deze week worden uitgebreid. Tot die tijd hebben werkgevers volgens de bonden de tijd om met een beter cao-voorstel te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.