Omwonenden: slavernijmonument Griftpark staat bodemsanering in de weg

© RTV Utrecht
Utrecht - Omwonenden van het Utrechtse Griftpark benadrukken opnieuw dat zij willen dat het slavernijmonument dat in het park komt een andere plek krijgt. Een eerder verzoek van hen werd afgewezen, maar nu stelt de belangengroep dat de aanpak van bodemsanering, het gezond maken van de bodem, de komst van het monument in de weg zou staan. Maar volgens de gemeente is dit helemaal niet het geval.
Het monument staat in de plannen ingetekend naast de vijver, en deels op de heuvel in het park. De groep benadrukt dat ze vóór de komst van het monument in het Griftpark is, maar niet op deze plek. Volgens de omwonenden liggen er namelijk "juist op deze plek grote kansen om de afronding van bodemsanering te versnellen". De grond in het Griftpark is al jarenlang flink verontreinigd door een oude gasfabriek.
De gemeente onderzoekt er of de teer die er in de grond zit met speciale pompen kan worden verwijderd. Volgens de omwonenden wordt deze aanpak "geblokkeerd of bemoeilijkt door het slavernijmonument". Volgens de gemeente is dit niet het geval. "

Petitie

Dezelfde omwonenden kwamen eerder al met een petitie, omdat zij het grasveld, waar ook evenementen worden gehouden, een betere plek vinden. De beoogde locatie zou "geen recht doen aan de historie en het prachtige ontwerp van het park". De gemeente Utrecht wees de bezwaren af. Het grasveld zou weloverwogen zijn, maar "de kunstenaar en de kunstwerkgroep hebben op basis van andere argumenten een andere locatie voorgesteld".
Het monument ter nagedachtenis aan het slavernijverleden wordt tijdens Keti Koti 2023 (30 juni) onthuld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.