Celstraffen geëist tegen leden Leerdamse drugsbende

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Leerdam - Justitie eist celstraf tegen drie leden van een drugsbende in Leerdam. Eerder deze week werd al zes jaar cel geëist tegen de vermeende leider van de bende: Rachid I.
De groep zou maandelijks tienduizenden euro's hebben omgezet met de verkoop van onder meer cocaïne. Klanten konden contant betalen of via Tikkie. Ze werden opgepakt met behulp van een undercoveragent die deed alsof hij drugs wilde kopen.
Hoofdverdachte Rachid I. hoorde woensdag zes jaar cel tegen zich eisen. Zijn zus, die hem regelmatig verving als hij in het buitenland was, moet als het aan het OM ligt drie jaar de cel in.
De vier medeverdachten hadden een minder grote rol. Een van hen werkt als kapper en raakte uit geldnood betrokken bij de handel. Hij werkte enkele maanden mee. Justitie eist 244 dagen cel tegen hem, waarvan 150 dagen voorwaardelijk. Ook krijgt hij 100 uur taakstraf.
Tegen een ander eiste het OM een fors hogere straf, namelijk vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij zou jarenlang een grote rol hebben gehad in de bende.
Twee andere verdachten verrichtten vooral hand- en spandiensten. Zo werkten ze als bezorger, als chauffeur voor de hoofdverdachten en hielpen ze mee envelopjes te vouwen waar ze drugs in werden verpakt. Het OM eist tegen de een 247 dagen cel, waarvan 200 voorwaardelijk, plus 150 uur werkstraf. De ander hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar tegen zich eisen.
Het strafdossier in deze grote drugszaak telt inmiddels duizenden pagina's. De rechtbank neemt daarom extra lang de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak staat gepland op 17 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.