Provincie Utrecht moet dit jaar ruim 3100 extra asielzoekers opvangen: 'Een enorme opgave'

De Utrechtse burgemeester Dijksma en wethouder Streefland bezochten vorig jaar de vluchtelingenopvang in de Jaarbeurs.
De Utrechtse burgemeester Dijksma en wethouder Streefland bezochten vorig jaar de vluchtelingenopvang in de Jaarbeurs. © ANP
Provincie Utrecht - De provincie moet dit jaar nog eens ruim drieduizend extra asielzoekers huisvesten. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in Trouw. Hans Oosters, de Utrechtse commissaris van de Koning, noemt het "een grote opgave".
Volgens staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid moet Nederland dit jaar in totaal ruim 75.000 asielzoekers opvangen. Elke provincie moet naar rato van het aantal inwoners een bijdrage leveren. Voor Utrecht komt dat neer op in totaal 3168 bedden.
Op dit moment heeft onze provincie 1516 plekken voor vluchtelingen. Dat aantal moet dus flink omhoog. Dit aantal staat los van de vraag die al bij veiligheidsregio’s en gemeenten ligt voor de opvang van 75.000 vluchtelingen uit Oekraïne en de huisvesting van statushouders.

'Hard bezig voldoende plekken te realiseren'

Hans Oosters: "Samen met gemeenten zijn we hard aan de slag om voldoende plekken te realiseren." Ook wijst hij op het onlangs in het leven geroepen kansenmakersteam "dat op creatieve wijze zoekt naar locaties en gemeenten helpt deze te realiseren".
De commissarissen van de provincies Noord- en Zuid-Holland zijn kritisch op de verdeelsleutel. Zij moeten respectievelijk 16.754 en 8.746 asielzoekers opvangen. "Je zou ook kunnen zeggen dat in minder bevolkte gebieden juist meer ruimte is voor asielzoekerscentra", zegt Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland.
Hans Oosters zegt namens Utrecht dat hij "goed kan volgen wat de collega-commissarissen zeggen". "Ook vanuit Utrecht begrijpen we goed dat de opgave enorm is, dat geldt ook voor onze provincie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.