Houtens zwembad De Startsprong strijdt voor energiehulp: 'Het wordt volgende maand al een ingewikkeld verhaal'

© RTV Utrecht
Houten - Commerciële zwembaden luiden de noodklok om hun energierekening. Net als veel andere zwembaden hebben zij moeite het hoofd boven water te houden. Gemeenten moeten daarom bijspringen, vindt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). Het Houtense zwembad De Startsprong is één van de particuliere zwembaden die nu in de problemen komt. "Zonder subsidie wordt het volgende maand al een ingewikkeld verhaal", zegt eigenaar Jeroen Peek.
Het zijn voor Peek en mede-eigenaar Ingrid Vulto lastige tijden. Sinds de oorlog in Oekraïne is hun energieprijs met 250 procent gestegen, hun huur ging met 14 procent omhoog. Het zwembad heeft zonnepanelen op het dak en er staan drie warmtepompen om zo energiezuinig mogelijk te werken. "En het water hebben we anderhalve graad naar beneden gedaan", zegt Peek. Alle mogelijkheden om energie te besparen hebben ze benut. Maar het weegt niet op tegen de enorme stijging van de kosten. Veel andere zwembaden kampen met dezelfde problemen en vaak schieten gemeenten dan te hulp. Zo ook in Houten, bij een ander zwembad in de gemeente. "Maar bij die subsidie stond duidelijk vermeld: niet voor commerciële bedrijven", vertelt Peek. "En dus komen wij niet in aanmerking."
Peek is het niet eens met de redenatie van de gemeente. Volgens hem heeft zijn zwembad, net als andere zwembaden waar les wordt gegeven, een maatschappelijke functie. "Iedereen moet leren zwemmen, dat vinden we als maatschappij nu eenmaal belangrijk. Daarom willen we de politiek in Houten proberen te overtuigen dat wij horen mee te delen in die compensatie." Zijn compagnon vult aan dat het andere zwembad in Houten de vraag niet alleen aankan als De Startsprong zou wegvallen. "We geven elke week zo'n 360 kinderen les en er staan er nog eens 400 op de wachtlijst", zegt Vulto.

Publiek of commercieel

Volgens Shiva de Winter van de NSWZ is het verschil tussen commerciële en publieke baden bovendien helemaal niet zo duidelijk te maken. Zo zijn publieke volgens hem vaak in het bezit van de gemeente, maar worden de baden uitgebaat door een commerciële exploitant. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij De Wetering, het andere zwembad in Houten. Dat wordt geëxploiteerd door Optisport. "Zo'n zwembad van Optisport is net zo goed commercieel, maar ontvangt wel subsidie in deze zware tijden."
Ook Peek haalt zwembad De Wetering aan als voorbeeld. "Dat pand is neergezet om kinderen te leren zwemmen. Uit een maatschappelijke overweging dus. Maar het wordt geëxploiteerd door een commerciële maatschappij die daar subsidie voor krijgt. Waarom wij dan niet, terwijl we precies hetzelfde doen?"
De Startsprong is niet de enige commerciële zwemschool die dit tegen probleem aanloopt. Volgens De Winter van NSWZ zijn er zo'n zes- tot zevenhonderd particuliere zwembaden die het moeilijk hebben. "Want hoe je het ook wendt of keert: je moet wel huur en energiekosten betalen. Met de huidige inflatie sneeuwen alle commerciële zwemscholen en zwembaden onder."

Duizend handtekeningen

De oproep van de NSWZ en De Startsprong staat inmiddels ook op de politieke agenda in Houten. Afgelopen dinsdag werd de kwestie besproken tijdens een rondetafelgesprek, waar Peek ook zelf het woord nam. Wethouder Sander Bos (VVD) gaf daarbij aan mee te voelen met de eigenaren van De Startsprong. "Ik denk dat er geen twijfel over bestaat dat dat zwembad een maatschappelijke meerwaarde heeft." Hij gaat nu kijken of er een manier is om het zwembad toch deze subsidie te verlenen. "Afgaande op wat zij hebben ingebracht, liggen er misschien wel kansen", zei Bos daarover. "Maar dat hangt af van wat er allemaal nog meer gaat gebeuren.
Komende dinsdag wordt deze kwestie opnieuw opgepakt bij de Houtense gemeenteraad. Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) gaat een motie indienen in de hoop dat er toch financiële steun geregeld kan worden. "We zien dat er naast het regulier zwemonderwijs ook kwetsbare kinderen en volwassenen met gezondheidsproblemen zwemmen. ITH vindt het juist belangrijk dat we voorkomen dat deze inwoners in de kou komen te staan. We vinden dat ze een belangrijke maatschappelijke rol vervullen voor onze inwoners", zegt raadslid Mark Honkoop.
Peek hoopt dat besloten wordt dat De Startsprong toch in aanmerking komt voor de subsidie. "We hebben nog hoop." Zelf gaat hij ook weer naar het gemeentehuis, om wethouder Bos een petitie aan te bieden. De eigenaren ontvangen veel steun uit Houten, de petitie is al duizend keer ondertekend. "Een aquajogger van boven de zeventig heeft een pak papier van tafel meegenomen en heeft handtekeningen opgehaald in haar seniorenflat. Toen ze het blaadje nog niet vol had, is ze 's avonds door de wijk gegaan om hem toch vol te krijgen. Dat zijn echt hartverwarmende reacties", zegt Peek geëmotioneerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.