Opnieuw fouten in locatieonderzoek windenergie Vijfheerenlanden: 'Oprechte excuses'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Vijfheerenlanden - Onderzoeksbureau Antea Group heeft opnieuw fouten gemaakt in het locatieonderzoek voor windenergie in de gemeente Vijfheerenlanden. Dat is extra pijnlijk omdat er eind vorig jaar ook al fouten in het belangrijke rapport werden gevonden.
Het onderzoek van Antea Group moet Vijfheerenlanden een stevige basis bieden om te bepalen waar er windmolens geplaatst kunnen worden. In totaal werden er veertien locaties onderzocht. Volgens het onderzoeksbureau zou het gebied tussen Hagestein en Everdingen nabij buurtschap Tienhoven de beste zogeheten zoeklocatie zijn.
Omwonenden lazen het rapport en constateerden dat verschillende gegevens niet klopten. Zo vonden ze fouten in de cijfers over het aantal woningen dat in de buurt van de beoogde locatie lag. Antea Group gaf de fouten toe.
Door aanpassingen aan het rapport bleek vervolgens dat ook Zijderveld weer in beeld kwam als kansrijke zoeklocatie. Wethouder Joop van Montfoort stelde de gemeenteraad vervolgens voor om verder onderzoek te doen naar beide locaties. Dat was pijnlijk voor verschillende bewoners in Zijderveld, die eerder nog fel protesteerden tegen de mogelijke komst van windmolens.

Foute cijfers

In een brief aan de gemeenteraad laat het college nu weten dat er in het aangepaste rapport van Antea Group opnieuw een fout is ontdekt. Het gaat om een tabel waarin milieu-informatie over de locaties wordt omgezet in een rangschikking van de windlocaties. In de tabel zijn deels foute cijfers gebruikt.
Antea Group stelt in een excuusbrief aan het college dat de fout geen gevolgen heeft voor de rangschikking van de drie meest geschikte locaties. "Dat neemt niet weg dat we betreuren dat de fouten zijn gemaakt. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan", schrijft het bureau.
Het onderzoeksbureau gaat verderop in de brief nog dieper door het stof. "Wij willen nogmaals benadrukken dat we de situatie ten zeerste betreuren mede omdat wij u hiermee in uw vertrouwen in onze expertise opnieuw hebben teleurgesteld. Wij beseffen dat wij u op een belangrijk dossier als dit in verlegenheid hebben gebracht, zowel ten opzichte van de inwoners van Vijfheerenlanden alsook ten opzichte van de intensief bij dit proces betrokken raad."

Bewonersavond

Op 1 februari houdt de gemeente een bewonersavond voor de inwoners van beide beoogde locaties. De gemeenteraad besluit vervolgens op 9 februari met welke locaties wordt verdergegaan.
Het is daarbij nog niet zeker dat Vijfheerenlanden uiteindelijk ook windturbines gaat plaatsen. Over die vraag buigt de gemeenteraad zich in een later stadium.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.