Het is Chinees Nieuwjaar en dat betekent topdrukte voor leeuwendansers uit De Meern

© RTV Utrecht / Peter Huting
Provincie Utrecht - De rode Chinese leeuw geeft een ondeugende knipoog terwijl hij zijn hoofd laat zakken. Met zijn mond pakt hij een mandarijn en gooit hem naar Shifu Alex. Een tweede rode leeuw pakt een krop sla, scheurt hem aan stukken en gooit hem door de Kung Fu-dojo.
Als je niks van Chinese tradities weet, dan is dit op zijn zachtst gezegd een verwarrend beeld. Maar mensen die Kantonees spreken, begrijpen dat het Kantonese woord voor sla, bai kai is. En dat lijkt dan weer op het woord voor 100 geld. Oftewel, de krop sla is een woordgrapje voor rijkdom en voorspoed.

Chinees Nieuwjaar

Vanaf zondag is het jaar van het waterkonijn begonnen. Volgens Chinees gebruik is het nu tijd voor vijftien dagen feest. En niet alleen in China wordt dat gevierd. Ook in Utrecht wordt er keihard op de tanggu, een enorme trommel, geslagen. Al zullen de leeuwendansers uit De Meern de komende weken vooral buiten de provincie optreden, vertelt Alex Cheung.
“Den Haag en Rotterdam hebben echte Chinatowns. Daar gaan we dus naartoe. In Utrecht hebben we dat eigenlijk niet. Maar ik ben nu in gesprek met het winkelcentrum in Leidsche Rijn. Hopelijk mogen we daar onze dans uitvoeren.”

Kung Fu

In de Kung Fu wereld mag je jezelf shifu noemen wanneer je de vechtsport volledig onder de knie hebt. En dat heeft shifu Alex Cheung. Wanneer de tengere Alex de honderd kilo-wegende verslaggever van RTV Utrecht vraagt om hem met veel kracht om te duwen, beweegt hij geen centimeter. Een seconde later valt uw verslagever bijna op zijn kont, wanneer de Kung Fu master zijn schouder soepel opzij draait en met zijn hand de verslaggever weg duwt.
“Dit is eigenlijk een techniek uit het Tai Chi,” vertelt Alex. “Ik beweeg eerst mee met de kracht die jij zet. En daarna draai ik het om en geef ik het aan je terug. Bij deze sport leer je heel stevig staan.”

Leeuw en draak

Terug naar de dans, want die moet goed geoefend worden. Vier mannen dragen twee leeuwenkostuums. De kop en de staart. Al kan je je afvragen of de maker van de pakken wel eens een leeuw in het echt heeft gezien. De enorme rode wenkbrauwen bewegen energiek heen en weer en de grote mond gaat open en dicht, terwijl led-lampjes de rode hoorn op het hoofd van de leeuw verlichten.
“De leeuw komt natuurlijk niet voor in China,” zegt Alex. “Waarschijnlijk heeft heel lang geleden iemand een keer een leeuw aan een Chinese keizer gegeven. Met de leeuwendans verjagen we de kwade geesten. Het is een dapper dier.”
Na de leeuwendans is het tijd voor de drakendans. Alex heeft een enorme bal op een stok en de draak jaagt erachteraan terwijl er ritmisch op de trommel wordt geslagen.
“De met de draak vragen we eigenlijk om geluk en voorspoed. Er is een oude Chinese legende dat er een dorp was waar de oogst niet lukte en mensen honger hadden. Toen verscheen er een draak die regen bracht. Daarom is de draak een teken van voorspoed.”

Nijntje

Naast de dansers uit de Meern is er nog een ander Utrechts fenomeen dat de show steelt tijdens Chinees Nieuwjaar. Bij de NOS vertelt Marja Kerkhof, die de rechten van Dick Bruna beheert, dat het jaar van het konijn zorgt voor extra belangstelling voor het Utrechtse konijntje.
Ze noemt onder meer een Nijntje-tentoonstelling in het museum voor moderne kunst in Shanghai, een samenwerking met een Amerikaans modemerk voor Nijntje-kleding, een Brits luxemerk dat tassen met een afbeelding van het bekende konijn van Dick Bruna verkoopt en een cosmeticaconcern dat een Nijntje-pop-upwinkel opende.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.