Prijzen bestaande koopwoningen hardst gedaald in provincie Utrecht

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het vierde kwartaal van 2022 in alle provincies gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. In de provincie Utrecht was die daling het hardst. Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Ook in de vier grote steden daalden de prijzen van bestaande koopwoningen ten opzichte van het kwartaal daarvoor, daarvan was ook de daling het sterkst in de gemeente Utrecht.
De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar met 2,4 procent gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. Het gaat om de eerste prijsdaling in 9 jaar. In de provincie Utrecht was de prijsdaling 3,9 procent. De kleinste prijsdaling was in de provincie Limburg met 1,2 procent.

Landelijke ontwikkelingen

In de meeste provincies is het aantal bestaande koopwoningen dat van eigenaar wisselde in het vierde kwartaal van vorig jaar gestegen, behalve in de provincies Utrecht en Flevoland. Landelijk zijn er in totaal 51.345 woningen van eigenaar gewisseld. Dat was 1,8 procent meer dan een kwartaal eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 lag het aantal transacties 2,8 procent lager.
Als de kwartaalcijfers van 2022 worden vergeleken met cijfers van het vierde kwartaal in 2021 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 5,1 procent duurder. Een kwartaal eerder was de prijsstijging op jaarbasis 11,9 procent. Een bestaande koopwoning in het vierde kwartaal van 2022 kostte gemiddeld 415.546 euro.

Grootste prijsdaling in stad Utrecht

In de vier grote steden daalden de prijzen het afgelopen kwartaal ook. In de gemeente Utrecht was de daling van 6,3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal in 2022 het grootst. Ter vergelijking: in Amsterdam was die daling 5,7 procent en in Den Haag 4,2 procent. In Rotterdam was die daling 1,7 procent, wat kleiner is dan het landelijke gemiddelde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.