Provincie start campagne om veiligheid bij tramkruisingen te verbeteren

© Marc van Rossum du Chattel
Provincie Utrecht - De provincie start vandaag met een campagne om de veiligheid rondom tramkruisingen te vergroten. De bedoeling van de campagne is dat mensen bewust worden van de ruimte die trams nodig hebben om te kunnen remmen: 40 meter. De campagne heet dan ook 40 meter remweg.
Voor de provincie zijn er meerdere redenen geweest om deze campagne te starten. Een daarvan is het resultaat van een enquête onder trambestuurders. "Daarin gaven ze aan dat het een aantal keer op kruispunten vaak net goed is gegaan", laat een woordvoerder weten. "Daarnaast zijn er eerder vier trams ontspoord, dat gebeurde nadat een weggebruiker rood licht negeerde." Ook baseert de provincie zich op het aantal keer dat de noodremming moest worden gebruikt bij onveilige situaties.
De trams hebben altijd voorrang bij kruispunten, tenzij voetgangers oversteken op het zebrapad. Automobilisten, fietsers, scooterrijders en auto's worden er daarom in de campagne op gewezen om goed op te letten bij het oversteken van de rijbaan. "Het is belangrijk dat we weggebruikers meer wijzen op de tram", zegt gedeputeerde Arne Schaddelee. "De provincie is verantwoordelijk voor de trambaan, de gemeenten voor de weginfrastructuur. We moeten dus samen optrekken om de veiligheid te verbeteren en om dit met elkaar op te lossen."

Mogelijkheden vergroten veiligheid

Recent heeft de provincie onderzoek gedaan naar de tramkruisingen en de mogelijkheden om deze veiliger te maken. Een aantal voorbeelden om de veiligheid te vergroten is door bomen en struiken te snoeien zodat de tram beter zichtbaar is, voorlichting te geven aan scholieren over de remweg of door een slagboom te plaatsen. "Per kruising bekijken we hoe we dat aanpakken", zegt de woordvoerder. "Dat is echt maatwerk."
Met de campagne hoopt de provincie verkeersdeelnemers te stimuleren om extra op te letten bij tramkruisingen. De komende weken worden er ook abri's geplaatst langs de tramweg in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Daarnaast komen er digitale advertenties in de stad Utrecht die zichtbaar zullen zijn in de ochtend- en avondspits.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.