Advocatenneef van Ridouan T. krijgt 5,5 jaar cel voor 'sleutelrol in organisatie'

© ANP
Maarssen/Vianen - Youssef T. uit Maarssen is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van 5,5 jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat de neef en voormalig advocaat van Ridouan T. "een sleutelrol" speelde in diens misdaadorganisatie. Hij is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, maar vrijgesproken van alle overige aanklachten tegen hem.
Ridouan T. is hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo en zit in voorarrest in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Zijn neef Youssef was sinds maart 2021 een van zijn advocaten en bezocht hem daarom meerdere keren. Justitie ontdekte vervolgens dat het contact tussen de mannen niet alleen ging over juridische zaken, maar dat er ook criminele kwesties werden besproken.
De advocatenneef werd op 8 oktober 2021 aangehouden tijdens een bezoek aan Ridouan T., nadat het tweetal enige tijd heimelijk gefilmd en afgeluisterd was. Sindsdien zit ook hij vast. Onder meer op basis van die opnames is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat Youssef T. meer was dan een boodschappenjongen. Hij dacht mee ten dienste van de criminele organisatie en fungeerde als vertrouwenspersoon. Daarmee speelde hij een sleutelrol in de misdaadorganisatie van zijn neef, oordeelt de rechtbank.

Ondermijning van de rechtsstaat

Volgens de rechtbank is Youssef T. in zijn hoedanigheid als advocaat op zeer geraffineerde wijze te werk gegaan om informatie door te geven van en naar zijn neef. Hij heeft daarmee misbruik gemaakt van zijn functie, omdat hij er vanuit kon gaan dat zijn gesprekken vertrouwelijk waren. Door zo te handelen heeft hij in de ogen van de rechtbank niet alleen het vertrouwen van zijn beroepsgroep "op grove wijze geschaad", maar ook het vertrouwen van de maatschappij in de advocatuur en de rechtstaat.
"De zaak toont aan hoe de georganiseerde misdaad doordringt in de bovenwereld, tot in een beroepsgroep die bij uitstek een voorbeeld moet zijn van integriteit. Het feit dat de criminele organisatie mede was gericht op het omkopen van (belasting)ambtenaren en het omkopen van rechters in Marokko, is hier een schokkend voorbeeld van", stelt de rechtbank.
Het Openbaar Ministerie had 7 jaar cel tegen Youssef geëist. De rechtbank legt hem nu 5,5 jaar cel op, omdat volgens de rechtbank niet van alle berichten gezegd kan worden dat deze naar buiten zijn gebracht. Ook is niet duidelijk welke strafbare feiten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden op basis van de doorgegeven berichten. Ook kan de rechtbank niet vaststellen of de neef onder druk en/of dwang de informatie doorspeelde, of dat hij dit uit vrije wil deed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.