Schoonrewoerds Voedselbankje valt in de prijzen: 'Over een paar jaar in heel Nederland'

De initiatiefnemers met hun Voedselbankje tijdens de uitreiking van de Kern met Pit-prijs
De initiatiefnemers met hun Voedselbankje tijdens de uitreiking van de Kern met Pit-prijs © Voedselbankje
Schoonrewoerd - In iedere straat in Schoonrewoerd een houten bankje waar mensen producten voor de voedselbank in kunnen doen. Met dat idee werd het 'Voedselbankje' vorig jaar bedacht. Met succes, want zaterdag werd het inmiddels gerealiseerde idee uitgeroepen tot beste buurtinitiatief van de provincie Utrecht bij de Kern met Pit-verkiezing. "Hopelijk zien we de bankjes over een paar jaar in heel Nederland", zegt mede-initiatiefnemer Ad de Jong.
Het idee voor de bankjes ontstond volgens Ad midden in de nacht bij één van de andere initiatiefnemers, Janet de Zeeuw. Er waren in Schoonrewoerd al wat particulieren die los van elkaar spullen inzamelden voor de voedselbank en ook vanuit de kerk werd regelmatig wat georganiseerd. "Maar tijdens een slapeloze nacht dacht Janet: dat moet beter kunnen." Samen met Freek de Jong bedachten ze het idee om in iedere straat een bankje te plaatsen waar mensen zelf spullen in konden doen. "Het moest een soort middelpunt van de straat worden, waar mensen tijdens het doneren een praatje konden maken."
Bijna een jaar verder is dat idee werkelijkheid geworden. In iedere straat staat een Voedselbankje. In sommige langere straten zelfs twee. "Iedere maand halen we tussen de 900 en 1200 artikelen op. Vrijwilligers rijden dan met kar en aanhangwagen door het dorp en pikken de spullen op bij de inzamelaars. Vervolgens wordt alles ingeleverd bij de Voedselbank Leerdam", legt Ad uit.

Nergens om verlegen

Bij de Voedselbank Leerdam zijn ze ontzettend blij met die spullen, laat coördinator Martine Visser weten. "Er komen maandelijks gewoon duizend extra producten binnen. Daardoor zitten wij nergens meer om verlegen", vertelt ze. En dat is volgens haar belangrijker dan ooit, want door heel Nederland kampen voedselbanken met tekorten. "Er zijn steeds meer mensen die niet rondkomen, door de hoge inflatie. We zien dat het aantal spullen dat geschonken wordt achteruit gaat, terwijl het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank groeit."
Visser hoopt dan ook dat het initiatief landelijk wordt geïmplementeerd. Het grootste voordeel van de bankjes is volgens haar dat het de voedselbank weinig moeite kost. "We kunnen ook allerlei andere acties organiseren en dat levert ook veel op, maar het is vaak wel erg arbeidsintensief. Daar hebben we niet altijd de mensen of de tijd voor. Het voedselbankje kost ons minder werk. In die zin is het heel erg vernieuwend en innovatief."
We hebben nu ook het idee om eens met een Nederlandse meubelmaker in gesprek te gaan, dat bijvoorbeeld Leen Bakker ze in het assortiment opneemt
Ad de Jong, initiatiefnemer Voedselbankjes
Initiatiefnemer Ad is het daar mee eens. Hij zou dan ook graag zien dat de voedselbankjes zich door het hele land verspreiden. "Dat je ze over een paar jaar overal ziet. We hebben nu ook het idee om eens met een Nederlandse meubelmaker in gesprek te gaan, dat bijvoorbeeld Leen Bakker ze in het assortiment opneemt. Dat zou het nog toegankelijker maken", vertelt hij enthousiast. "Al hoop ik dan wel dat ze het ook in Nederland produceren, bijvoorbeeld in een werkplaats voor mensen met een beperking of iets dergelijks"
Het succes van het voedselbankje in Schoonrewoerd is volgens Ad de eenvoud ervan. "Het is heel laagdrempelig. Zodra er eenmaal een bankje in een straat staat, kunnen mensen er heel makkelijk producten in doen. Er zit ook een bepaalde regelmaat in. Zo worden ze op dezelfde dag geleegd als dat het oud papier wordt opgehaald. Dan zie je mensen vaak op het allerlaatste moment nog iets doneren."

Prijzengeld

Aan de winst van de Kern met Pit-verkiezing is natuurlijk ook een prijs verbonden. Zelfs voor de initiatieven die niet hebben gewonnen. Zo had iedere deelnemer aan het begin van het jaar een doelstelling. Als die werd gehaald, kregen de organisatoren 1000 euro. Bij Ad, Janet en Freek was het doel in iedere straat een voedselbankje. "Dat doel haalden we makkelijk", zegt Ad trots. Daarnaast kreeg de winnaar van iedere provincie nog eens 1500 euro extra. "Dat bedrag gaat natuurlijk naar de voedselbank, al moeten we nog wel bedenken hoe precies. Daarover gaan we nu overleggen met de Voedselbank Leerdam, misschien hebben zij wel een nieuwe koelcel of iets anders nodig.
Na de provinciale verkiezingen volgt ergens voor de zomer nog een landelijke verkiezing. De datum daarvoor is nog niet bekend. De winnaar daarvan krijgt nog eens 3000 euro extra om in het initiatief te steken. "Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Maar de concurrentie is volgens mij wel groot."
Of het Voedselbankje nou wint of niet, Ad hoopt vooral dat het initiatief ervoor kan zorgen dat meer mensen van de voedselbank gebruik kunnen maken. "Het is natuurlijk eigenlijk schandalig dat dat nog nodig is, maar het is nu eenmaal niet anders. Daarom hoop ik dat het ook in de rest van het land aanslaat. En nog meer hoop ik dat het over 10 jaar helemaal niet meer nodig is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.