Chef gaat viraal met parel in oester: 'Ring van maken voor mijn vrouw? Ik heb nog geen idee'

© Restaurant MEI
Amersfoort - Hij is nog niet bekomen van de mediastorm, chef-kok Marco Blok van restaurant MEI in Amersfoort. Sinds hij een berichtje plaatste over een parel die hij heeft gevonden in een oester is hij landelijk nieuws. Van het AD tot Trouw en van de NOS tot de Linda, stuk voor stuk tekenden ze zijn verhaal op. Ook vandaag nog stromen de berichten binnen en rinkelt de telefoon met verzoeken van radio- en tv-programma's. Morgen schuift hij aan in een talkshow.
De vondst is dan ook vrij zeldzaam. Geschat wordt dat in slechts 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Marco, die in 2019 een Michelinster inleverde, werkt al 32 jaar met de schelpdieren, maar trof nooit eerder een parel aan. Hij had in eerste instantie ook niet meteen door wat het witte bolletje was.

Het duurt jaren voordat de parel ontstaat. Wanneer een oester eet, opent de schelp een klein stukje en zuigt hij plankton naar binnen. Soms wordt zand, een parasiet of een miniem stukje zeewier naar binnen gezogen. Dit irriteert de oester waardoor hij het probeert het te verwijderen. Als dat niet lukt dan beschermt hij zichzelf door een dun laagje parelmoer om dat irritante deeltje heen te bouwen.

Waarde

Marco's 'geluksoester' kwam van het Franse Maison Gillardeau. Hij heeft de leverancier inmiddels op de hoogte gesteld van de vondst. Wat de parel waard is? "Daar heb ik geen idee van. Dat vind ik ook niet zo belangrijk. Ik vind het meer bijzonder dat dit me na 32 jaar is overkomen."
De waarde van de parel hangt onder meer af van de vorm, de grootte en de glans. Hoe ronder, hoe beter. Een gaaf exemplaar is uitzonderlijk en kan tot zo'n 30.000 euro opbrengen. Een kleinere parel met imperfecties is nauwelijks een tientje waard. Een juwelier die het AD raadpleegde, stelt dat de parel in de oester waarschijnlijk niet heel kostbaar is, omdat de bijzondere exemplaren meestal in warmere wateren worden gevonden.

Sieraad van maken?

Onder de berichten van Marco op Facebook en Instagram suggereren mensen dat hij de parel moet verwerken in een ring of ander sieraad voor zijn echtgenote Ingeborgh, de gastvrouw van MEI. Marco: "Ik heb het gezien, maar ik heb echt nog geen idee wat ermee gaat gebeuren." Een van de volgers heeft berekend dat een parelketting er voorlopig niet in zit gezien de zeldzaamheid. "Over 2378 jaar kan je een mooi snoertje rijgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.