Begraafplaats St. Barbara mag een crematorium bouwen

© RTV Utrecht
Utrecht - Begraafplaats St. Barbara in Utrecht mag na jarenlang gesteggel over de vergunning een crematorium gaan bouwen. De Raad van State verklaarde alle bezwaren tegen de bouw en het verlenen van een vergunning ongegrond. Het bestuur van de begraafplaats praat komende week over de mogelijke bouwplannen.
Al in november 2018 deed de begraafplaats een aanvraag voor de bouw van een crematorium aan de Prinsesselaan. De gemeente verleende de vergunning, maar de rechter stak in december 2020 toch een stokje voor de bouw. De gemeente had bij het verlenen van de vergunning een verkeerde regeling toegepast. Nadat die fout in de procedure was gerepareerd, maakten ook omwonenden nog bezwaar. Zij vrezen extra verkeersoverlast én luchtverontreiniging. De Raad van State verklaart nu alle bezwaren ongegrond.
Het beoogde crematorium is een losstaand gebouw op de bestaande begraafplaats. Het ligt aan de oostzijde, vlak langs de Waterlinieweg. Het gebouw wordt maximaal 8 meter hoog en heeft een oppervlakte van ruim 140 m2. De begraafplaats is van plan om maximaal 600 crematies per jaar te verzorgen. Daarvoor komt er één elektrische oven. De begraafplaats beschikt al over een aula en andere faciliteiten. Daarom kan het nieuwe gebouw relatief klein blijven.
Het bestuur van de begraafplaats komt komende week bijeen om te overleggen. Als het bestuur dan groen licht geeft kan de bouw van het crematorium van start. Op welke termijn dat zou kunnen gebeuren kon een woordvoerder van de begraafplaats nu nog niet zeggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.