Amersfoorter krijgt 5 jaar gevangenisstraf voor handel in harddrugs; verjaardagsfeestje zette politie op zijn spoor

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Amersfoort - Een 45-jarige Amersfoorter is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor handel in synthetische harddrugs. Volgens de rechtbank is hij schuldig aan bezit van 72 kilo mdma. Ook hield hij zich bezig met de handel in grondstoffen voor het maken van mdma en amfetamine. Naast de celstraf krijgt personal trainer J.K. ook nog een geldboete van 30.000 euro.
De politie kwam de man twee jaar geleden op het spoor door het kraken van de server van de geheime berichtendienst EncroChat in Frankrijk. Volgens zijn advocaat is dat bewijs onrechtmatig verkregen, maar dat bezwaar is door de rechtbank verworpen.

'Ik ben jarig'

Uit verschillende chatgesprekken via EncroChat is volgens de rechtbank op te maken dat de Amersfoorter zich bezighield met de handel in mdma, de werkzame stof in xtc. Zijn identiteit bleek uit persoonlijke informatie die hij deelde. Zo zei hij tegen een contact: "Kom morgen ff langs ik ben jarig heb barbecue". De betreffende datum is zijn geboortedatum. Toen zijn ‘klanten’ vervolgens vroegen waar hij woonde, stuurde hij zijn adres en schreef hij: "Tex me als bijna ben dan loop ik naar buiten."
De verdachte stuurde via de berichtendienst ook een lijst van een voorraad die hij "weg wil werken", waaronder ruim 100 kilo mdma. In andere berichten had hij het over prijzen. Ook gebruikte hij vaktermen als 'een draaier’ (iemand die synthetische drugs produceert) en ‘smelten en afdraaien’ (onderdelen van het productieproces voor synthetische drugs.)

Geldig bewijs

Volgens rechtbank is er juridisch geen bezwaar tegen het gebruik van de in Frankrijk onderschepte EncroChat-berichten als bewijs. Uit die berichten maakt de rechtbank op dat J.K. in elk geval gedurende een periode van drie maanden de gebruiker was van het belastende EncroChat-account. De gesprekken die hij daarmee voerde gingen steeds over verdovende middelen. Ook blijkt er duidelijk uit dat hij mdma vervoerde en de beschikking had over tientallen kilo’s van die drug.
Uit de chatgesprekken valt verder op te maken dat K. over geld beschikte voor de aankoop en financiering van mdma en amfetamine, en voor opslagplaatsen. Ook maakte hij afspraken met afnemers, verkopers en mensen die hand- en spandiensten verleenden. Daarmee staat volgens de rechtbank vast dat hij schuldig is aan het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in verdovende middelen.

Straf

De officier van justitie eiste twee weken geleden zeven jaar cel tegen de Amersfoorter, maar die eis vindt de rechter te hoog. Zij hebben gekeken naar de straffen in vergelijkbare zaken en spreken hem daarnaast vrij van de verdenking van witwassen. Bij hem thuis is 30.000 euro aan contant geld gevonden, maar er is onvoldoende bewijs dat dit met misdrijven is verdiend.
Dat de man al twee keer eerder is veroordeeld in drugszaken, weegt de rechtbank in zijn nadeel mee. Daarnaast is J.K. in een andere zaak al veroordeeld tot 14 maanden cel. Omdat de rechtbank gelooft dat hij fors aan de drugshandel heeft verdiend en vindt dat misdaad niet mag lonen, moet hij ook nog een boete betalen van 30.000 euro.
Als de verdachte of het Openbaar Ministerie het niet eens zijn met de straf, moet er binnen twee weken hoger beroep worden aangetekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.