Utrechts restaurant haalt foie gras van menu na protesten: 'Voel me in de steek gelaten'

© Active for Justice
Utrecht - Het Utrechtse restaurant Bistronome Des Arts heeft eenden- en ganzenlever (foie gras) van het menu gehaald. Aanleiding zijn de aanhoudende protesten van dierenactivisten. De eigenares van de zaak voelt zich in de steek gelaten door de gemeente en politie, laat ze weten aan RTV Utrecht.
Voor de tweede keer deze maand demonstreerde Active for Justice zaterdag in Utrecht. De actievoerders hekelen de manier waarop foie gras tot stand komt. Ganzen of eenden krijgen via een lange buis dwangvoeding toegediend, waardoor de lever groter en vetter wordt.
Eerder deze maand bezette Active for Justice restaurant Des Arts aan de Lijnmarkt en werden meerdere aanhoudingen verricht wegens huisvredebreuk. Zaterdagavond bleef het bij een protest voor de deur.
Active for Justice spreekt op haar website van "fantastisch nieuws". "Uiteraard gaan we het goed in de gaten houden, maar voor nu zijn we blij dat Bistronome des Arts dierenwelzijn boven dierenleed heeft gekozen en dit product niet meer gaat aanbieden."

In de steek gelaten

De eigenares bevestigt dat foie gras niet langer op het menu staat, maar ze benadrukt dat dat te maken heeft met de veiligheid. "Ik bepaal zelf wat er op het menu staat, maar ik voel me in de steek gelaten door de gemeente en politie. Mijn zoon woont boven het restaurant en ik moet de beveiliging zelf regelen." De demonstraties laten haar niet onberoerd. "Ik kan al een tijd niet werken door alle emoties."
Volgens Active for Justice hebben inmiddels elf restaurants besloten om te stoppen met foie gras. Ook brasserie Marie aan de Mariaplaats, waar zaterdagavond eveneens werd geprotesteerd, serveert geen eenden- of ganzenlever meer, melden de actievoerders. "Dit restaurant weet heel goed dat foie gras eigenlijk niet meer kan en heeft het daarom niet eens op het menu staan. Ze bieden dit gruwelijke product aan als een ”guilty pleasure” waar je naar kunt vragen. Schandalig."
Protest bij Marie.
Protest bij Marie. © Active for Justice
Verschillende horecaondernemers lieten eerder deze maand weten zich niet te kunnen vinden in de werkwijze van de demonstranten. De actiegroep is echter niet van plan om te stoppen met de protesten tegen foie gras. "Meerdere mensen hebben aangegeven mee te willen helpen bij de campagne en we zijn dan ook volledig overtuigd dat we met al deze fantastische mensen de campagne gaan winnen. Foie gras moet en zal verdwijnen!"
In 2005 werd foie gras door het Franse parlement uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Daarbuiten wordt de delicatesse steeds meer taboe. Niet alleen in Nederland, ook in onder meer Duitsland, Italië en Kroatië is de productie ervan verboden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.