Nationaal Glasmuseum in Leerdam krijgt 370.000 euro van VriendenLoterij

Directeur Geurtz in het Nationaal Glasmuseum
Directeur Geurtz in het Nationaal Glasmuseum © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Leerdam - Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam krijgt een flinke donatie van de VriendenLoterij. Museumdirecteur Laurens Geurtz kreeg gisteren een cheque ter waarde van 370.000 euro uitgereikt.
"Het is zeer welkom", zegt een blije directeur tegen RTV Utrecht. "Deze impuls is heel belangrijk. Niet alleen voor het museum maar het kan ook veel betekenen voor Leerdam als dé glasstad van Nederland."
Er ligt al een plan voor een herinrichting van de basiscollectie en een verbouwing van de museumfaciliteiten. Volgens Geurtz is het entreegebied in het museum aan de Lingedijk niet meer helemaal van deze tijd. "Eigenlijk willen we dat je ook gewoon direct een kopje koffie bij de entree kan drinken en je je rustig kan oriënteren op het museumbezoek."
Daarnaast is er ook ambitie om te groeien. Zo kan de presentatie van de collectie verbeterd worden volgens de directeur. In het zogenoemde 'transparante depot' wordt een grote verzameling van glas getoond. "Maar daar is niet voldoende context bij. En die willen we natuurlijk wel geven aan de bezoeker", aldus Geurtz.

Prijsstijging

Na de lastige coronaperiode heeft het museum nu ook te maken met de stijgende energieprijzen in de eigen glasblazerij. "Daardoor blijft er weinig geld over om die ambities waar te maken. Voor die investeringen zijn we in dit geval afhankelijk van de VriendenLoterij.", zegt de directeur. Het museum heeft ook een plan ingediend bij de Provincie Utrecht en hoopt ook op hun steun.

Verbouwing

Wanneer het museum aan de verbouwing begint is nog niet bekend. "We hebben net gehoord dat we dit bedrag krijgen. Dus we gaan nu bekijken op welke termijn dit mogelijk is." Als het aan directeur Geurtz ligt hoeft het geen jaren te duren. "We hopen dat deze investering zo snel mogelijk zichtbaar wordt. Ik denk aan 2023/2024."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.