OM: twee 18-jarigen vergrepen zich aan 15-jarig meisje op picknicktafel bij Amersfoortse voetbalvelden

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Amersfoort - Twee destijds 18-jarige jongens uit Leusden en Amersfoort zijn verdachten in een ernstige zedenzaak. Ze zouden ruim twee jaar geleden samen een destijds 15-jarig meisje hebben verkracht. Een van zou zich in dezelfde periode ook aan een ander meisje hebben vergrepen.
Dat bleek vanochtend tijdens een eerste openbare zitting in de rechtszaak tegen de twee, in de Utrechtse rechtbank.

Picknicktafel

Op 2 oktober zouden het slachtoffer en een vriendin een afspraakje met de jongens hebben gehad. Ze reden in een auto naar de parkeerplaats bij de voetbalvelden in Amersfoort. Daar zouden de jongens het meisje op een picknicktafel hebben verkracht. Later zou een van de twee jongens dat nogmaals hebben gedaan op de parkeerplaats bij een supermarkt. Om te verhinderen dat zij zou vluchten, zou hij de autodeuren van binnenuit op slot hebben gedaan.
De Leusdense jongen wordt ook nog verdacht van verkrachting van een ander meisje, twee maanden na het eerste incident. Hij zou haar hebben afgezonderd van de rest van een groep en hebben meegenomen naar een kamer. Volgens het Openbaar Ministerie begon hij haar te zoenen en toen zij aangaf dat zij dat niet wilde, negeerde hij dat en ging juist verder. Een paar maanden eerder zou hij hetzelfde meisje ook al eens hebben aangerand.

Zwijgen

De twee verdachten hebben tot dusverre vooral gezwegen over de verdenkingen. De jonge man uit Amersfoort was vandaag in de rechtszaal aanwezig en keek zwijgend naar beneden. Hij wil de zaak zo snel mogelijk achter de rug hebben, zei zijn advocaat. Zijn medeverdachte had zich ziek gemeld, maar zijn advocaat wil dat er extra getuigen worden gehoord voordat de zaak wordt afgehandeld.
De advocaat van de Leusdenaar wil de twee slachtoffers en ook een vriendin van het minderjarige meisje extra laten horen bij de onderzoeksrechter. Hij wil helder krijgen met welk idee de meiden met de twee verdachten op stap gingen op die bewuste avond. Ook wil hij de medeverdachte opnieuw laten verhoren over wat er volgens hem precies is gebeurd.

Dna-sporen

De officier van justitie vindt de extra verhoren niet nodig, maar verzet zich er niet tegen. Volgens het OM is er voldoende bewijs tegen de twee jonge mannen. Er zouden onder meer dna-sporen van hen bij de slachtoffers zijn aangetroffen. Als verkrachting niet te bewijzen is, gaat het volgens de officier om ontucht met een minderjarige en meervoudige aanranding.
De rechtbank wil de zaak op 18 april inhoudelijk behandelen. Dan wil de rechtbank alle verdenkingen uitgebreid met de twee verdachten bespreken. Mogelijk zullen de twee slachtoffers tegen die tijd gebruik willen maken van hun spreekrecht. De officier van justitie komt vervolgens met een strafeis tegen de twee verdachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.