Waar komen windmolens in Woerden? Raad beslist, heet avondje verwacht: ‘Pittig debat, veel mensen op tribune’

© RTV Utrecht
Woerden - Het is in elke gemeente voer voor discussie: de plaatsing van windmolens. Voorstanders willen ze omdat ze nodig zijn om genoeg duurzame energie op te wekken. Tegenstanders wijzen vooral op mogelijke gezondheidsrisico's door de metershoge turbines. Woerden hakte er in juli 2021 een knoop over door: de windturbines gaan er komen. Maar waar moeten ze dan staan? Daarover buigt de gemeenteraad zich vanavond. En het belooft een heet avondje te worden.

Een rumoerig debat

Een heftig debat, een volle publieke tribune en trekkers met boze boeren voor de deur. Het debat in de Woerdense gemeenteraad vorige week donderdag verliep zeldzaam rumoerig. Er stond dan ook een onderwerp op de agenda dat inwoners en gemeenteraad tot op het bot verdeelt: de plaatsing van windmolens in Reijerscop.
"Het is jammer als het recht van democratie verstoord dient te worden", zegt CDA-fractievoorzitter Job van Meijeren als zijn betoog voor de opwekking van windenergie verstoord wordt door toeterende trekkers die buiten de raadszaal staan. De burgemeester moet er aan te pas komen om de gemoederen te bedaren, waarna de vergadering weer door kan gaan.
Windmolens roepen altijd emoties op. De voor- en tegenstanders laten zich duidelijk horen en dat is in Woerden niet anders. Ook binnen de coalitiepartijen zijn de meningen verdeeld. Er is in het coalitieakkoord dan ook afgesproken om op dit punt, over de windmolens, individueel te stemmen.
Onrust tijdens debat over windmolens in Woerden

25 voetbalvelden aan zonnepanelen

De afspraak in het coalitieakkoord heeft als gevolg dat de coalitiepartijen vanavond niet gezamenlijk zullen optrekken, maar juist lijnrecht tegenover elkaar staan. De twee grootste partijen van Woerden gaan het debat met elkaar aan. Aan de ene kant van de lijn staat het CDA, voorstander van windenergie. "Wij vinden het belangrijk om van tevoren geen opties uit te sluiten", laat fractievoorzitter Van Meijeren weten. "We hebben een gigantisch opgave en het alternatief voor windmolens is grootschalige zonne-energie projecten. Dan moet je je voorstellen dat elke windmolen ongeveer gelijk staat aan 25 voetbalvelden aan zonnepanelen. Dat heeft een enorme impact op het landschap."
Aan de andere kant van de lijn staat LijstvanderDoes. Deze partij zit met het CDA in de coalitie maar moet niets weten van windenergie en is tegen de plaatsing van windmolens in de polder bij Reijerscop. "Turbines zijn ontworpen voor op zee, één of andere slimmerd heeft bedacht dat dat ook op land moet kunnen", zegt fractievoorzitter Lenie van Leeuwen. "Uit ervaring is gebleken dat het wat doet met je gezondheid. Het is niet alleen het geluid wat je hoort maar ook het laagfrequente geluid. Dat schijnt iets in je hersenen te doen." Geen grote windmolens dus wat LijstvanderDoes betreft maar meer kleinschalige opwekking van windenergie en inzetten op andere duurzame energiebronnen zoals bijvoorbeeld kernenergie.

Krappe meerderheid

Toch lijkt het erop dat er in de gemeenteraad een krappe meerderheid is vóór de plaatsing van drie tot vijf windmolens in Reijerscop. Zoals het zich nu laat aanzien zijn zeventien raadsleden vóór het voorstel om verder te onderzoeken of er windmolens kunnen komen in Reijerscop. Veertien raadsleden gaan tégen stemmen. Maar beide fractievoorzitters denken niet dat dat niet zonder slag of stoot zal gaan.
"Ik verwacht vlammende betogen", zegt Van Meijeren. "We kennen elkaars positie, maar we weten tegelijkertijd dat het veel emoties zal oproepen." Van Leeuwen: "Het zal mij niet verbazen als er nóg meer mensen op het debat afkomen. Of het uit de hand gaat lopen? Nee, dat denk ik niet. De mensen die protesteren zijn geen hooligans, maar burgers die zich zorgen maken over hun gezondheid en hun toekomst. Ik verwacht wel een pittig debat, het onderwerp leent zich ervoor."

Alle vrijheid

Dat debat zal dus naar alle waarschijnlijkheid positief uitpakken voor de voorstanders van windmolens. Dat betekent wél dat er binnen de coalitie heel anders gestemd wordt over een fundamenteel onderwerp. Toch hoeft dat niet te betekenen dat Woerden straks op zoek moet naar een nieuwe gemeentebestuur, zegt Van Meijeren. "We vinden het allebei een belangrijk onderwerp, maar respecteren elkaars mening en gaan elkaar niet dwingen om iets anders te stemmen. LijstvanderDoes heeft alle vrijheid om iets anders te vinden."
Van Leeuwen: "Je denkt er natuurlijk wel eens aan (uit de coalitie stappen, red.) en dan ga je je knopen tellen. Dan denk ik toch dat we binnen het college het meest kunnen betekenen voor de mensen die het vertrouwen in ons gesteld hebben. We proberen er te zijn voor onze inwoners en we laten zien wat ons standpunt is." Mocht het inderdaad zo zijn dat de meerderheid voor stemt, dan gaat het college zich richten op onderzoek naar het plaatsen van windmolens bij Reijerscop.
Winnen de 'nee's'? Dan is het nog maar de vraag of er überhaupt windmolens komen in Woerden. Andere logische plekken om de molens te plaatsen zijn er namelijk niet binnen de gemeente.

In juli van 2021 koos de gemeenteraad voor een combinatie van windturbines en een zonnelint langs de A12 om voldoende energie op te wekken. Het college heeft twee locaties (Reijerscop en Barhoutswaarder) voor windturbines onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat Reijerscop de beste papieren heeft. Op vijf van de elf vlakken scoort die locatie beter. Zo wonen er (veel) minder mensen binnen een straal van 1200 meter van de eventuele windmolens. Ook sluit het aan bij windpark Rijnenburg (de plek waar Utrecht windturbines wil plaatsen). De locatie ligt wel verder van de snelweg af dan die bij Barhoutswaarder. In beide gevallen woont er niemand binnen een straal van 500 meter, de norm die nu wordt gebruikt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.