Piepjonge overvallers houden oudere vrouw urenlang vast in huis Amersfoort en pinnen 10.000 euro met haar bankpas

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Amersfoort - Volgens de officier van justitie heeft zij doodsangsten uitgestaan; de oudere vrouw die op 18 juli in haar woning op de Bruggensingel-Noord in Amersfoort het slachtoffer werd van een gewelddadige groep piepjonge insluipers. De vrouw werd met tape vastgebonden en geblinddoekt en kon zich meer dan vijf uur lang niet verroeren.
Terwijl een van de overvallers bij haar bleef, gingen de anderen met haar bankpas geld pinnen. In totaal maakten zij meer dan 10.000 euro buit. Kort na de woningoverval werd een eerste verdachte aangehouden, maanden later nog twee. Ze waren destijds 16, 18 en 20 jaar oud. Een tijdje later werd nog een vierde verdachte opgepakt, die een ondergeschikte rol zou hebben gespeeld.
De 18-jarige C.C. en de 20-jarige M.S. uit Hilversum verschenen vandaag voor het eerst in een openbare zitting voor de Utrechtse rechtbank. Ze leken nog jonger dan ze in werkelijkheid zijn, vond ook de officier van justitie. Vooral de jongste, die opvallend klein van stuk is, lijkt hooguit 16 jaar oud. De twee namen op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor de ernstige zaken waarvan ze worden verdacht. Zo snel mogelijk het voorarrest opheffen en de afhandeling van hun rechtszaak in vrijheid mogen afwachten, leek het enige dat hen bezighield. Maar daar had de rechtbank andere ideeën over.

Schroevendraaier op keel

Toen de overvallers een half jaar geleden via de achterdeur het huis van het slachtoffer binnenslopen, droegen zij blauw-witte mondkapjes. "Je moet meewerken. We komen van de bank", zouden ze hebben geroepen. Zij pakten de telefoon van de vrouw af en knipten het snoer van haar vaste lijn door. Zij wilden haar bankpas, pincode en de e-dentifier die nodig is voor internetbankieren.
De pas en een paar tientjes aan contant geld haalden ze uit haar portemonnee. Ze doorzochten de woning en vroegen opnieuw naar haar pincode. Daarbij werd een schroevendraaier tegen haar hals gedrukt. Terwijl twee daders meerdere keren het huis verlieten om te pinnen, werd zij gedwongen om haar bank te bellen en de limiet op haar betaalrekening te verhogen.
De verdachten pinden grote bedragen, onder meer bij een aantal winkels en een geldautomaat bij winkelcentrum Vathorst. Daarbij werden ze vastgelegd door beveiligingscamera's. Met behulp van de beelden en verklaringen van het slachtoffer en getuigen werden uiteindelijk de vier verdachten aangehouden.

'Laat ons vrij'

In de rechtszaal zaten de Hilversumse jongens nerveus met hun voeten te wiebelen. Op advies van hun advocaat Kops hebben ze steeds gezwegen over de verdenkingen en ook vandaag wilden ze er niets over zeggen. Ze vertelden wel hoe zwaar ze het hadden in de gevangenis, waar ze naar eigen zeggen in voorarrest zitten tussen drugsverslaafden en zware criminelen. "
Ik ben bang voor de invloed die zij op mij hebben", las de oudste van de twee voor uit een vooraf geschreven verklaring. "Een gewelddadige woningoverval plegen en een oudere vrouw urenlang van haar vrijheid beroven is ook zware criminaliteit waarop zware straffen staan", reageerde de officier van justitie.
De advocaat van het tweetal vroeg de rechtbank om zijn cliënten, die nu ruim drie maanden vastzitten, het proces in vrijheid af te laten wachten. Hun minderjarige medeverdachte mocht dat al eerder. Het verschil is alleen dat die medeverdachte een bekennende verklaring over zijn rol bij de woningoverval heeft afgelegd.
Door te zwijgen geven de Hilversummers geen enkel inzicht in hun beweegredenen voor de overval, stelde de rechtbank. Daarom moeten de rechters er vanuit gaan dat de kans op herhaling groot is. Ook zou de samenleving het niet begrijpen als verdachten van een dergelijk zwaar misdrijf in aanloop van hun proces op vrije voeten komen, zei de rechter. Ze blijven daarom vastzitten.

Proceshouding

De zwijgzame, negatieve proceshouding van de twee wordt door de rechtbank ook in hun nadeel meegewogen. Ook de reclassering kan daardoor nog geen advies geven over de beste manier om hen aan te pakken. Zij grepen ook vandaag de kans niet aan om alsnog een verklaring af te leggen; dat willen zij op een later ogenblik doen als het strafdossier klaar is. De voorzitter van de rechtbank adviseerde hen daar niet al te lang mee te wachten als ze de komende maanden nogmaals een verzoek willen doen om vrijgelaten te worden.
De rechtbank wil de zaak op 26 mei inhoudelijk behandelen. Dan zullen alle verdenkingen tot in detail met de verdachten worden besproken. Op 4 april is er nog een tussenzitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.