Gemeente Utrecht wil gesprek over foie gras-protesten met boze restauranthoudster

© ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht wil opnieuw in gesprek met de eigenares van restaurant Bistronome Des Arts. Woedend is ze over de protesten in en bij haar zaak. Onder druk van een actiegroep heeft ze besloten ganzen- en eendenlever (foie gras) van het menu te halen. Het werd haar te veel. Haar zoon woont boven het restaurant en zelf zegt ze door alle emoties niet te kunnen werken. Dat gaf de doorslag om het gerecht niet meer te serveren. "Ik bepaal zelf wat er op het menu staat, maar ik voel me in de steek gelaten door de gemeente en politie", zei ze gisteravond in een reactie.

Burgemeester

"We hebben afgelopen tijd in contact gestaan met de eigenares van restaurant Des Arts", reageert een woordvoerder van de gemeente. "Ook de burgemeester heeft met haar gebeld. De gemeente en politie zorgen ervoor dat zij veilig haar werk kan doen. We snappen echter dat de actie en demonstratie een grote impact op haar en haar bedrijf hebben gehad. We gaan nogmaals in gesprek met de eigenares over het verloop van de gebeurtenissen. Als gemeente willen we in contact blijven om te kijken wat iemand nog nodig heeft."
Protest bij Des Arts zaterdagavond.
Protest bij Des Arts zaterdagavond. © Active for Justice
Active for Justice demonstreert landelijk tegen foie gras. Zaterdagavond gebeurde dit voor de tweede keer deze maand in Utrecht. Het doel: restaurants dwingen om te stoppen met het serveren van eenden- of ganzenlever. De dierenactivisten hekelen de manier waarop de Franse delicatesse tot stand komt. Ganzen of eenden krijgen via een lange buis dwangvoeding toegediend, waardoor hun lever groter en vetter wordt. In Nederland is de productie van foie gras daarom ook verboden, maar importeren en vervolgens verkopen mag nog wel.
Demonstreren in de openbare ruimte is een grondrecht
Gemeente Utrecht
Op 6 januari bezette Active for Justice restaurant Des Arts aan de Lijnmarkt en werden meerdere aanhoudingen verricht wegens huisvredebreuk. Zaterdagavond stonden opnieuw tientallen demonstranten met spandoeken en borden voor de deur. Verstorend voor de bedrijfsvoering en onprettig voor de gasten, maar dat is ook wat de dierenactivisten beogen. Inmiddels zijn al elf restauranteigenaren door de knieën gegaan na protesten, claimt Active for Justice. Naast Des Arts is ook brasserie Marie aan de Mariaplaats in Utrecht gestopt met het serveren van foie gras.
Verschillende horecaondernemers lieten eerder deze maand weten zich niet te kunnen vinden in de werkwijze van de demonstranten. Active for Justice is echter vastbesloten om te blijven protesteren tegen foie gras. De gemeente kan in algemene zin niet zeggen hoe er met nieuwe aankondigingen van demonstaties wordt omgegaan. "Het hangt af van verschillende factoren, zoals wat er gaat gebeuren en hoeveel mensen er worden verwacht."
Protest bij Marie.
Protest bij Marie. © Active for Justice
"Demonstreren in de openbare ruimte is een grondrecht waarvoor geen vergunning nodig is", stelt de gemeente. "Wel kunnen initiatiefnemers een demonstratie bij ons melden door middel van een kennisgeving. Op die manier weten we van de plannen van de organisatie en kunnen we een demonstratie in de openbare ruimte faciliteren en veilig en ordentelijk te laten verlopen." Het protest van afgelopen zaterdag, buiten bij restaurant Des Arts en bij Marie, was aangekondigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.