Volle kliko's en containers: Utrechtse vuilnismannen gaan een volle week staken

© Nieuwsplein33
Utrecht - De stadsreiniging van de gemeente Utrecht staakt vanaf volgende week dinsdag een hele week. De staking loopt af op maandag 6 februari. Dat heeft vakbond FNV bekendgemaakt. Ook leden van vakbond CNV staken mee. Het gaat onder meer om vuilnismannen, mensen die de gracht schoon houden en straatvegers.
Ze leggen hun werk neer omdat ze het niet eens zijn met het loonbod van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die biedt een stijging van 5 procent dit jaar en volgend jaar komt daar nog eens 3 procent bij, maar dat komt niet in de buurt van de 12 procent die FNV eist. Vakbond CNV noemt geen concreet percentage waarmee het loon verhoogd moet worden, maar mikt op koopkrachtbehoud.

Estafettestaking

Vanmorgen werd de staking in Utrecht aangekondigd in Almere, waar de vuilnismannen vandaag al staken. Deze staking is het begin van een estafettestaking. De komende week zijn ook Rotterdam, Amsterdam en Tilburg aan de beurt.
In die laatste drie gemeenten worden de acties ingevuld door werkonderbrekingen van maximaal drie uur, waar naast medewerkers van de stadsreiniging ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en kantoormedewerkers aan mee doen. In Utrecht is dat niet het geval.
Hoeveel gemeenten er precies mee gaan doen, is nog niet bekend. Volgens FNV is het niet uitgesloten dat in de komende weken meer gemeenten zich aansluiten bij de acties van de vakbond.

In een eerdere versie van dit bericht werd op basis van onjuiste aan RTV Utrecht verstrekte informatie gesteld dat ook boa's en kantoormedewerkers van de gemeente Utrecht zouden gaan staken. Dat is niet het geval, alleen de stadsreiniging legt het werk neer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.