Grondeigenaren dreigen zich terug te trekken uit woningbouwplan Spoorzone Bilthoven

© RTV Utrecht
Bilthoven - Als de gemeenteraad van De Bilt donderdag voor een participatieplan stemt, waardoor inwoners van De Bilt mee kunnen praten over de woningbouw in de spoorzone in Bilthoven, dan trekken drie grondeigenaren zich terug uit het plan. De inspraakronde zal ongeveer een jaar duren en dat vinden de grondeigenaren te lang. In plaats van woningen, dreigen de grondeigenaren een hotel te bouwen tegenover station Bilthoven, of de bestaande panden te renoveren waardoor de plek ook niet beschikbaar komt voor nieuwbouw.
"Als de gemeenteraad hiermee instemt, dan overwegen we om een zorghotel en kantoor met 55 appartementen te bouwen, want dat mag volgens het huidige bestemmingsplan", zegt Vivienne van Eijkelenborg, eigenaar van de grond waar nu het kantoor van Difrax staat. "Ik heb niks tegen een participatie-onderzoek, maar we zijn al dertien jaar bezig met dit project en de gemeente vraagt ons steeds weer om te wachten. Met goede wil van de gemeente kunnen we in 2024 gaan bouwen en in 2025 gaan wonen."
Van Eijkelenborg maakt zich onder meer boos omdat de grondeigenaren eerder al toestemming kreeg om een hotel te bouwen op de grond. De projectontwikkelaar liet toen ook een participatieonderzoek uitvoeren dat 180.000 euro kostte.

500 tot 1000 woningen

In de gemeente De Bilt is het al jaren lastig om woningbouw te realiseren. Zo bogen verschillende wethouders zich over woningbouw op het Hessingterrein en op de Schapenweide, maar tot nu toe is daar geen enkel huis gebouwd.
Door vijfhonderd tot duizend woningen te bouwen in de spoorzone in Bilthoven, hoopt de gemeente een grote stap te zetten om het enorme woningtekort in De Bilt op te lossen. Maar nu de grondeigenaren zich terug willen trekken, zullen inwoners van Bilthoven mogelijk nog langer verstoken blijven van nieuwbouw.
Dit dreigement is een manier om druk te zetten.
Menno Boer, SP De Bilt
Het dreigement van de grondeigenaren valt dan ook niet goed in de Biltse politiek. Menno Boer, fractievoorzitter van de SP neemt geen blad voor de mond in zijn boodschap aan de grondeigenaren. "Wij, de inwoners van de Bilt, bepalen wat er gebouwd gaat worden en jullie mogen het bouwen. En als je dat niet wilt, dan is dat jammer. Dit dreigement is een manier om druk te zetten als iemand die z'n zin niet krijgt en daarna gaat lopen dreinen."
Donja Hoevers van D66 is iets milder in haar bewoordingen. "Ik denk dat het niet heel eerlijk is tegenover andere participanten als we er nu al één partij uit tillen en dat die dan alvast kan beginnen met bouwen."
Ralph Jacobs van De VVD vindt het dreigement vervelend, maar hij maakt zich vooral zorgen over de reactie van de Biltse coalitiepartijen. "Als de coalitiepartijen de Timpe uit het participatietraject halen, dan is participatie totaal zinloos want dan gaan we alleen participeren over De Driekhoek, een bouwlocatie die al in eigendom is van de gemeente."

Meerderheid lijkt voor participatieplan

Ondanks het harde spel van de grondeigenaren, lijkt een meerderheid van de Biltse gemeenteraadsleden donderdag voor participatie te stemmen. Mocht dat gebeuren, dan is er toch nog een kleine kans dat de grondeigenaren en projectontwikkelaar een compromis sluiten met de gemeente.
"Als wij in een intentieverklaring de zekerheid krijgen dat woningbouw op de drie locaties binnen het bouwvolume van het huidige bestemmingsplan mogelijk is, dan is het nog mogelijk dat we ons niet terugtrekken."

Reactie wethouder

Wethouder Anne Marie 't Hart is verantwoordelijk voor het project. Ze benadrukt het belang van een participatietraject waarin ontwikkelaars, inwoners en ondernemersverenigingen hun zegje kunnen doen over de woningbouw in het centrum van Bilthoven. "Als college moeten we alle belangen uit de gemeente afwegen. De gemeenteraad is een afspiegeling van de bevolking en is het orgaan wat de definitieve afweging mag maken. Hierbij kan je niet iedereen tevreden stellen, daarvoor lopen de belangen te veel uiteen."
De wethouder geeft aan een intentieovereenkomst te willen sluiten met de grondeigenaren, maar het is onduidelijk of dit voldoende zal zijn om hen over de streep te trekken.

Geen dreigement

Na alle reacties op de aankondiging benadrukt van Eijkelenborg dat de verklaring van de grondeigenaren niet als dreigement moet worden opgevat.
"Het is volstrekt geen dreigement aan het adres van de gemeente. Wij geven slechts de noodzaak aan van onze positie en daarmee de oplossing om de locaties beschikbaar te kunnen houden voor woningbouw.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.