Gemeentelijke BV moet mobiliteitsproblemen in nieuwe wijk Merwede oplossen

© De Nieuwe Defensie / BPD
Utrecht - De gemeente Utrecht richt een BV op die alle mobiliteit in de nieuwe wijk Merwede gaat beheren. De BV doet dat samen met een VvE. Deze twee zijn verantwoordelijke voor de parkeergarages, maar ook voor de pakketbezorging en de verhuur van elektrische fietsen en auto’s. Dat schrijft wethouder Eelco Eerenberg vandaag aan de gemeenteraad.
De nieuwe wijk Merwede moet de eerste autovrije nieuwbouwwijk in Europa worden. Door geen ruimte te reserveren voor auto’s kan er in een grote dichtheid gebouwd worden, veel huizen dicht op elkaar. Om toch te zorgen dat de nieuwe bewoners van de wijk mobiel zijn, moeten er veel ambitieuze mobiliteitsconcepten ontwikkeld worden.
“Het Mobiliteitsbedrijf krijgt als taak om invulling te geven aan het innovatieve mobiliteitsconcept voor Merwede”, schrijft wethouder Eerenberg (D66) aan de gemeenteraad. “Het draagt zorg voor het exploiteren van de parkeergarages, het beheren van de gebouwde bezoekersfietsparkeergarages in Merwede, het inkopen van een digitaal platform en deelmobiliteit aan bewoners, en aan het aan- en bijsturen van het concept als geheel.”

Postvakken van bewoners

Naast de BV komt er ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) waar de gemeente lid van wordt. Die gaat het concept uitvoeren. “De VvE krijgt als belangrijkste taken de invulling van het logistieke concept met servicewinkels, pakketwanden en licht elektrische voertuigen, en daarnaast de aanstelling van een of meerdere buurtconciërges die als ogen en oren in de wijk zullen fungeren.”
Die pakketwanden zijn nodig omdat pakketbezorgers de wijk ook niet meer in kunnen. In feite betekent dit dat de gemeente, door het beheren van de pakketwanden, verantwoordelijk wordt voor een deel van de postbezorging van de bewoners van de nieuwe wijk.

Enig aandeelhouder

De oprichting van het mobiliteitsbedrijf komt niet uit de lucht vallen. In oktober 2021 heeft de gemeenteraad al ingestemd met de oprichting ervan. In de brief wordt dat besluit verder uitgewerkt. Ook zijn de overeenkomsten met de partners van de gemeente openbaar gemaakt. Die partners zijn de grondeigenaren in het gebied. Zij zijn medeaandeelhouders van de BV. De gemeente verwacht dat zij hun aandeel in de BV de komende tien jaar gaan verkopen, waarna Utrecht de enige aandeelhouder van het bedrijf is.
Eerenberg maakt in dezelfde brief bekend dat mensen met een beperking in Merwede moeten gaan betalen voor het parkeren van hun auto. In de rest van de stad is dat nu gratis. Mensen met een handicap gaan in de nieuwe wijk tot 50 euro per maand betalen voor een parkeerplaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.