Nieuwe stakingen in het streekvervoer op komst: 'Wij verwachten dat straks geen enkele bus meer rijdt'

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Provincie Utrecht - Het streekvervoer gaat de komende weken opnieuw staken. Hoe de acties eruit gaan zien en wanneer zij plaatsvinden wordt vandaag besloten. "De actiebereidheid groeit alleen maar. Wij verwachten dat straks geen enkele bus meer rijdt", zegt FNV-woordvoerder Lutz Kai Kressin.
Aan de nieuwe stakingsronde doet ook vakbond CNV mee, die hield zich bij de staking van vorige week nog afzijdig. 97 procent van de CNV-leden stemde deze week voor het voeren van actie. De vakbond wil de werkgevers vandaag een ultimatum sturen. "Als zij daar geen gehoor aan geven, gaan wij samen met FNV op grote schaal acties voorbereiden", zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV.
Door de FNV-staking reed vorige week donderdag en vrijdag ongeveer 40 procent van het streekvervoer niet. Nu het CNV ook aan boord is, wordt de uitval mogelijk nog groter. "Dat er een vervolg komt is duidelijk", zegt Kressin. "Want de werkgevers geven niet thuis."
De vakbonden gaan niet akkoord met een loonbod van 8 procent. Zij willen gecompenseerd worden voor de inflatie en een vermindering van de werkdruk. "20 procent ziekteverzuim, het personeelstekort en de te krappe dienstregeling leggen een behoorlijke druk op de buschauffeurs", zegt Kressin.

Bovengemiddeld hoog

Daarnaast willen zij ook dat er iets wordt gedaan tegen de vele rituitvallen. Kressin: "Dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn inmiddels veel parttime-buschauffeurs die fulltime willen werken. Maar dat is weer niet flexibel genoeg voor de werkgever."
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) noemt de 8 procent een "bovengemiddeld hoog loonbod." Zij roept de vakbonden op "met enige realiteitszin" terug te keren naar de onderhandelingstafel om uit deze "impasse" te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.