Toch subsidie voor Houtens zwembad De Startsprong: 'Geeft weer een beetje lucht'

© RTV Utrecht
Houten - Opluchting bij de eigenaren van het Houtense zwembad De Startsprong. De gemeenteraad heeft gisteravond besloten dat het particuliere zwembad tóch in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Energiecompensatie. Dat was eerst niet het geval, omdat de regeling niet bedoeld was voor commerciële bedrijven. "Dit geeft ons weer een beetje lucht", zegt eigenaar Jeroen Peek.
Wel of geen subsidie voor De Startsprong, die vraag werd vorige week dinsdag besproken tijdens een openbare inspraakavond in de Houtense gemeenteraad. Peek was daar ook aanwezig om zijn zegje te doen. Sinds de oorlog in Oekraïne was de energierekening van het zwembad met 250 procent gestegen en de huur ging ook nog eens met 14 procent omhoog, vertelde Peek geëmotioneerd. In gesprek met RTV Utrecht liet hij afgelopen zondag weten de toekomst niet zonnig in te zien. "Zonder subsidie wordt het volgende maand al een lastig verhaal", zei de zwemleraar.

Ademruimte

Die twijfel is voor nu even weg, zo laat Peek weten. De gemeenteraad nam gisteren tijdens de raadsvergadering een motie van de Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) aan om de subsidie ook voor De Startsprong open te stellen. "We zijn natuurlijk hartstikke blij. Het laat ook zien dat onze maatschappelijke rol op waarde geschat wordt, want daar ging het natuurlijk ook om."
Dat die waardering er is, blijkt ook wel uit de ruim 1200 handtekeningen die sinds vorige week in Houten zijn opgehaald om De Startsprong te steunen. Peek heeft die petitie voor de raadsvergadering van gisteren aangeboden aan wethouder Sander Bos. "We hebben die handtekeningen in minder dan een week opgehaald. Dan is 1200 wel een enorm aantal. Dat laat wel zien dat mensen ons maatschappelijk belangrijk vinden."
Of alle problemen met het geld zijn opgelost, durft Peek nog niet te zeggen. "Dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel we krijgen. Er is een vast bedrag van 250.000 euro beschikbaar en we weten nog niet hoeveel andere organisaties een aanvraag gaan indienen. Maar het geld dat we krijgen geeft ons waarschijnlijk weer een beetje lucht, waardoor we kunnen ademen tot er andere regelingen van het Rijk komen." Die regelingen waar Peek het over heeft, bijvoorbeeld de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), komen waarschijnlijk later dit jaar. "Nu kunnen we het in ieder geval tot die tijd uitzingen."

Alleen De Startsprong

Het aannemen van de motie ging niet zonder slag of stoot. Bijna alle partijen waren het er eigenlijk wel over eens dat De Startsprong in aanmerking moest komen voor de regeling, maar partijen als de PvdA, de ChristenUnie en aanvankelijk ook de VVD vonden dat de motie moest worden aangepast naar organisaties zoals De Startsprong, in plaats van alleen het zwembad. Daar wilde ITH niet aan. De VVD stemde uiteindelijk toch voor de motie, waardoor er samen met ITH, NatúúrlijkHouten en de SGP een meerderheid was.
Alle andere partijen waren kritisch op het voorstel van Honkoop. "U maakt het onnodig moeilijk", zei Anneke Dubbink van de PvdA. Het zwembad zou volgens haar ook zonder motie waarschijnlijk wel in aanmerking komen voor de subsidie. Jane Lobbrecht van GroenLinks was het daarmee eens en noemde de motie "overbodig". Axel Eerdman van Houten Anders! (HA!) stelde dat de motie er "één voor de bühne is" en stemde daarom tegen.
Indiener Mark Honkoop van ITH is blij dat de motie er toch in de originele vorm doorheen is gekomen. "Dit geeft ook duidelijkheid aan de eigenaren", zei hij erover. Honkoop gaf tijdens de raadsvergadering aan open te staan om de regeling ook voor andere commerciële organisaties open te stellen, maar zich nu eerst op De Startsprong te willen richten. "Zij bieden al jaren zwemonderwijs aan kinderen en volwassenen. En zwemonderwijs is van levensbelang. Dit dreigt nu weg te vallen omdat het water hen aan de lippen staat door de hoge energieprijzen. Dit is een organisatie die onze steun verdient."
Zij hebben er ook niets aan als ze ons dat geld geven en we over een jaar alsnog omvallen. Dan is het weggegooid geld.
Jeroen Peek, eigenaar zwembad De Startsprong
Ook Peek snapt wel waarom de motie niet werd aangepast. "Als andere organisaties ook zo omhoog zouden zitten, hadden ze denk ik zelf wel actie ondernomen. Wij konden tot gisteren geen aanvraag indienen omdat we volgens de politiek niet maatschappelijk belangrijk genoeg zouden zijn. Nu kan dat gelukkig wel", vertelt hij.
De eigenaren willen nu gaan kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat De Startsprong ook in de toekomst open kan blijven. Want Peek verwacht niet dat de energieprijzen nog terug zullen zakken naar het oude niveau. "Dit geld helpt ons op de korte termijn. We zullen nu moeten kijken hoe we verder kunnen verduurzamen. Gelukkig staat de gemeente ervoor open ons daarbij te helpen. Zij hebben er ook niets aan als ze ons dat geld geven en we over een jaar alsnog omvallen. Dan is het weggegooid geld."
Jeroen Peek van zwembad De Startsprong vertelde eerder over waarom financiële steun essentieel is:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.