Medewerker van zorginstelling in Doorn verdacht van dodelijke mishandeling cliënt

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Doorn - Een medewerker van zorginstelling Bartiméus in Doorn wordt verdacht van de dodelijke mishandeling van een van de cliënten van de instelling. Een 53-jarige bewoner, die geestelijk en lichamelijk zeer beperkt was, werd eind augustus dood gevonden met ernstige verwondingen aan zijn keel en hals. Een 30-jarige Utrechter die de bewuste nacht van 29 augustus dienst had, wordt er door het OM van verdacht dat hij de man hard op zijn hals en nek heeft gestompt, met fatale gevolgen.
In de Utrechtse rechtbank werd vandaag de eerste zitting in de zaak gehouden. De verdachte ontkende stellig dat hij geweld tegen zijn cliënt had gebruikt. En ook de officier van justitie erkende dat het een lastige zaak is, waarbij niet bij voorbaat vaststaat dat bewezen kan worden dat de zorgmedewerker schuldig is aan doodslag of dodelijke mishandeling.

Beelden gewist

De medewerker had als laatste contact met de bewoner en heeft het aan zichzelf te danken dat er een verdachte situatie is ontstaan, vindt de rechtbank. Hij speelde geen open kaart over wat er gebeurd was en wiste de beelden van de babyfoon op de kamer van de man. Ook werden op de eigen telefoon van de medewerker later zoektermen gevonden over de specifieke verwondingen aan de keel en de luchtpijp van de bewoner.
De verdachte kwam later met een verklaring voor zijn verdachte gedrag. Hij zou in slaap zijn gevallen tijdens zijn nachtdienst en was bang dat hij daardoor zijn baan zou verliezen. Het was namelijk al eerder gebeurd en daarvoor had hij een officiële waarschuwing van zijn teamleider gekregen.
De officier van justitie neemt het de zorgmedewerker ook kwalijk dat hij onvoldoende toezicht op zijn cliënt heeft gehouden en niet om medische hulp heeft gevraagd toen hij zag dat de man ernstig gewond was.
Ik ben er emotioneel kapot van! Ik kan er niet bij dat ik hier van wordt verdacht.
verdachte

Zelf verwond?

Deskundigen hebben geen dna-sporen van de verdachte in de nek en de hals van de overleden bewoner gevonden. De verdediging stelt dat het goed mogelijk is dat de man zichzelf de dodelijke verwondingen heeft toegebracht. De fysiotherapeut die met de man werkte, zou hebben bevestigd dat hij lichamelijk tot meer in staat was dan algemeen werd aangenomen in de instelling.
Volgens het OM leek het slachtoffer daar mentaal en fysiek niet toe in staat, maar de officier zei ook dat bekend was de man zichzelf vaker verwondde en al eerder soortgelijk letsel had. Dat was volgens hem op een moment dat de verdachte geen dienst had.
De verdachte herhaalde in de rechtbank dat hij in paniek de beelden had gewist: "Honderdduizend procent, ik heb geen woord gelogen. Ik ben er emotioneel kapot van. Ik kan er niet bij dat ik hier van wordt verdacht. Dat ik een cliënt iets zou hebben gedaan? Ik word er ziek van," zei hij.

Getuigen

Het gaat nog een aantal maanden duren voor de zaak door de rechtbank kan worden afgehandeld. Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond en er moeten nog meerdere getuigen worden gehoord.
De nachtploeg bestond op de bewuste dag uit vier man. De verdediging wil van de drie andere medewerkers weten wat zij van het incident hebben meegekregen en hoe het slachtoffer zich die nacht gedroeg. De zaak gaat op 19 april verder met opnieuw een voorbereidende zitting.

Op voorwaarden vrij

De rechtbank besliste dat de zorgmedewerker, die al maanden vastzit, zijn proces onder strenge voorwaarden in vrijheid mag afwachten. De officier van justitie had daar geen bezwaar tegen. De verdachte komt onder toezicht van de reclassering en mag op geen enkele wijze contact hebben met zijn collega's, oud-collega's en andere medewerkers van Bartiméus.
Een andere baan in de zorg is voor hem voorlopig verboden. De voorzitter van de rechtbank maakte hem duidelijk dat hij van een zeer ernstig feit wordt verdacht, dat voor een grote schok heeft gezorgd bij de medewerkers en cliënten van de zorginstelling en hun familie.
De zorgmedewerker mocht zich tot slot nog even wenden tot twee broers van het slachtoffer. "Het spijt mij dat ik niet eerlijk ben geweest, ik wil heel graag met hen praten", zei hij. Of zij daar mee instemmen moeten we afwachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.