Zoon had drugsschuld van 200 euro, wietdealer verdacht van zware explosie in ouderlijk huis

© Politie Midden-Nederland
Leersum - Een jonge man uit Amerongen die wordt verdacht van een aanslag met zwaar vuurwerk op een huis aan de Juffersland in Leersum, krijgt zeven jaar gevangenisstraf als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Het motief voor de aanslag zou een drugsschuld van 200 euro zijn die de zoon van de bewoners had bij de destijds 19-jarige verdachte. Verdachte T. van Z. stond vandaag in de Utrechtse rechtbank terecht voor een hele waslijst aan verdenkingen. Naast de vuurwerkaanslag op 10 september 2021 wordt hij ook verdacht van handel in verschillende soorten drugs en van vuurwapenbezit. Ook voor die verdenkingen is er volgens de officier van justitie voldoende wettig en overtuigend bewijs.
Van Z. wilde helemaal niets zeggen over de ernstige verdenkingen en verwees tijdens de ondervraging door de rechters voortdurend naar zijn zwijgrecht. Dat had zijn advocaat hem geadviseerd, maar het is de vraag of dat in zijn voordeel zal uitpakken. Een van de rechters legde hem op bezorgde toon uit dat het heel lastig wordt om te bepalen hoe het verder met hem moet, als hij zwijgt en nergens aan mee wil werken.
Het gaat om een jonge en geharde verdachte, die een zeer gewelddadig levenspad voor zich lijkt te hebben.
officier van justitie

Zuurstoftank

De bewoners van het huis waar de Cobra om 4.00 uur 's nachts door de brievenbus werd gegooid, waren ook bij de rechtszaak aanwezig. De gevolgen van de hevige ontploffing zijn voor hen nog steeds voelbaar. De schade was enorm, maar het had veel erger kunnen aflopen. De vrouw des huizes is zwaar longpatiënt en heeft 24 uur per dag extra zuurstof nodig. Onder de trap in de hal stond een grote voorraadtank van 50 liter. Als die was ontploft, waren de gevolgen niet te overzien geweest. De verdachte wist daar volgens de bewoners vanaf en bovendien waren op hun voordeur en hun auto verplichte waarschuwingsstickers geplakt.
De slachtoffers vreesden een dag voor de explosie al dat er iets ergs zou kunnen gebeuren. Een nacht eerder was een ruit van hun auto ingegooid. Op de beelden van hun deurbelcamera zagen ze dat twee personen op een scooter dit deden. Ook werd geprobeerd om een steen door de ruit van hun huis te gooien. Volgens de bewoners zat de man uit Amerongen hier ook achter. De aanslag met het zware vuurwerk werd ook vastgelegd door de beveiligingscamera. Daarop is te zien hoe iemand met een capuchon en gezichtsbedekking naar de voordeur loopt en bij de brievenbus staat te rommelen. Hij loopt weg en er volgt een enorme klap. Die was zo groot dat de brievenbus tegen het huis van de overburen vloog.

Drugsschuld

De zoon van de bewoners biechtte direct op dat hij op de pof wiet van de Ameronger kocht en hem nog een paar honderd euro schuldig was. Hij herkende Van Z. op de bewakingsbeelden en de politie besloot hem te observeren. De beelden werden ook vertoond in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. De broer van de verdachte waarschuwde hem telefonisch dat hij op tv zou komen. Kort daarna werd T. van Z. aangehouden. Er kwamen de nodige tips binnen en een wijkagent die hem goed kende, herkende hem aan zijn typische loopje. Op de telefoon van de verdachte werd later onder meer een lijst aangetroffen met klanten van wie hij nog geld kreeg, onder wie de zoon van de bewoners van het getroffen huis. Ook had Van Z. een prijslijst met verschillende soorten drugs verspreid.
De verdachte mocht na een aantal maanden voorarrest het proces op voorwaarden in vrijheid afwachten, maar ging opnieuw in de fout. Hij werd vanwege zijn betrokkenheid bij de drugshandel door de politie afgeluisterd en geobserveerd. Ook twee andere dealers met wie hij veel contact had, werden in de gaten gehouden. Vorig jaar mei deed de politie invallen in hun woningen. Naast een hoeveelheid drugs werden ook een vuurwapen en neppistool gevonden, die volgens het OM allebei aan Van Z. toebehoren. Veel van hun klanten verklaarden welke middelen ze van hen kochten en hoe lang ze dat al deden.
advocaat van verdachte
De samenleving zou kunnen denken dat we hier te maken hebben met de nieuwe Escobar, maar zo erg is het niet.

Geharde verdachte

De officier van justitie schetste Van Z. als een jonge en geharde verdachte, die een zeer gewelddadig levenspad voor zich lijkt te hebben. Volgens het OM is er een groot risico dat hij later opnieuw in de fout gaat en zich bezig gaat houden met zwaardere drugshandel en liquidaties. De verdachte zou extra onderzocht moeten worden om te bepalen hoe de kans daarop moet worden teruggedrongen, maar ook daar wilde hij niet aan meewerken. Volgens deskundigen die hem in een jeugdinstelling hebben geobserveerd zijn er wel degelijk aanwijzingen voor een stoornis. Het viel hen ook op dat hij zich bij het kijken naar 'Opsporing Verzocht' meer identificeerde met daders dan met slachtoffers.
Om een einde te maken aan de voortdurende reeks aanslagen met explosieven op woningen, moeten de daders hard worden aangepakt, stelt het OM. De Cobra had volgens deskundigen de kracht van een handgranaat. Ook het bezit van wapens wordt hoog opgenomen, zeker als die in het drugsmilieu worden gebruikt.

Kruimeldealer

De advocaat van de verdachte verweet de officier dat hij een politiek praatje hield en een veel te hoge straf eist voor "een kruimeldealer" die in kleine hoeveelheden handelde. "De soep moet volgens OM heel heet gegeten worden. De samenleving zou kunnen denken dat we hier te maken hebben met de nieuwe Escobar, maar zo erg is het niet", betoogde de raadsman. Volgens hem is het onmogelijk om zijn cliënt te herkennen op de bewakingsbeelden. En het DNA dat van hem op het vuurwapen werd aangetroffen, zou er ook op een andere manier op kunnen zijn gekomen. De Ameronger zit al ruim tien maanden in voorarrest. Dat is voldoende vindt de advocaat.
De bewoners van het huis zijn na de aanslag nog altijd angstig. Ze slapen slecht en schrikken bij elk hard geluid. De zoon des huizes kon niet meer thuis wonen en de gezondheidstoestand van de vrouw des huizes is door de stress vanwege de aanslag fors achteruit gegaan. De bewoners eisen een schadevergoeding, maar zijn vooral blij dat de zaak nu wordt afgerond. "Het is eigenlijk een zaak die alleen maar verliezers kent", zei de man des huizes na afloop. Zij hopen dat de verdachte uiteindelijk toch tot inzicht komt en zijn leven gaat beteren. De ouders van de Ameronger wensen ze veel sterkte met hun zoon.
Hoe lang Van Z. nog in de gevangenis zal moeten doorbrengen, wordt over twee weken duidelijk. Op donderdag 9 februari doet de rechtbank uitspraak. De verdachte wil daar niet bij zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.