Poepcentrum geopend in Utrecht: 'Sommigen kunnen het niet, anderen hebben moeite met ophouden'

© Diakonessenhuis
Utrecht - Het Utrechtse Diakonessenhuis beschikt sinds deze week over een centrum voor mensen die problemen hebben met hun ontlasting. Ongeveer één op de vijf mensen heeft last van de stoelgang.
"Er zijn veel mensen die niet kunnen poepen. Anderen kunnen het juist niet ophouden", zegt maag-, darm- en leverarts Suzanne Jeurnink. De meeste mensen kunnen dat zelf of met behulp van een huisarts oplossen. Voor wie overblijft is er nu een spreekuur bij het Defecatie Expertise Centrum, zoals het poepcentrum in het Diakonessenhuis officieel heet. De specialisten van het ziekenhuis vinden dat het onderwerp uit de taboesfeer moet worden gehaald. "Het is niet een praatje dat je houdt tijdens verjaardagen."
Het Diakonessenhuis deed al wel veel op dit gebied. "Nu is het officieel en kunnen we aantonen dat we alle expertise en kennis in huis hebben", zegt Jeurnink. In het expertisecentrum werkt medisch personeel uit meerdere disciplines samen: chirurgen, urologen, gynaecologen, continentieverpleegkundigen, bekkenbodemfysiotherapeuten en diëtisten.
Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis in onze regio die de titel Defecatie Expertise Centrum krijgt. "Dat word je niet zomaar. Met de benoeming tot expertisecentrum zijn patiënten en verwijzers er dus zeker van dat de kwaliteit van onze behandeling voldoet aan de hoogste standaarden en nieuwste inzichten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.