Ruime meerderheid Utrechtse raad wil slavernijmonument naast heuvel Griftpark

© RTV Utrecht
Utrecht - Ondanks alle bezwaren van omwonenden van het Utrechtse Griftpark, komt het slavernijmonument op de plek waar het al was gepland. Een meerderheid in de gemeenteraad wil dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met de aanleg van het monument. Ze zijn het niet eens met de bezwaren van de groep omwonenden.
In december vorig jaar werd bekend dat er in het Griftpark een slavernijmonument komt. Omwonenden van het park maakten al meerdere keren bezwaar tegen het monument. Ze startten een petitie voor een andere plek, maar die werd afgewezen. Onlangs kwamen ze met een nieuw bezwaar: het monument zou de bodemsanering van het park in de weg zitten.
De omwonenden benadrukken dat hun bezwaren niet gelden tegen het monument op zich, maar tegen de plaats in het park. Ze vinden de plek naast de zogenoemde ‘accubult’ niet goed. Die bult is zelf ook een monument, en een monument op een monument vindt men niet passen. Ook zou deze plek niet aansluiten bij de structuur van het park.

Compromis

De plek is tot stand gekomen na een uitgebreid traject, waarbij een ‘kunstcommissie’ een belangrijke stem had. In die commissie zitten nabestaanden van tot slaaf gemaakte mensen. Hun voorkeur was om het monument bovenop de heuvel te plaatsen. Dat bleek praktisch slecht mogelijk en ook esthetisch hadden met name omwonenden bezwaren. De plek naast de heuvel was dus al een compromis.
Omwonenden vinden dat het monument vlak langs de Biltse Grift moet komen, die stroomt dwars door het park. Die plek ligt ook tegen het evenemententerrein aan, zodat grootschalige herdenkingen beter tot zijn recht komen, menen de omwonenden die zijn verenigd in een beheergroep.
Vandaag sprak de Utrechtse gemeenteraad in een commissievergadering over de locatie van het monument. Een aantal partijen, waaronder het CDA, Volt en EenUtrecht, stelt dat het participatietraject slecht is uitgevoerd. Met name dat de beheergroep pas laat bij het traject werd betrokken en geen volledige inzage in de plannen kreeg nemen de partijen wethouder Voortman kwalijk.

Macaroni-participatie

Volgens Anton Stam van Volt is er sprake van zogenoemde "macaroni-participatie". Dat je uitgenodigd wordt voor een maaltijd met spaghetti, maar dat je aangeeft dat niet te eten vanwege een gluten-allergie. En dat je vervolgens macaroni voorgeschoteld krijgt, met de mededeling dat dit geen spaghetti is. “Ze luisteren wel naar je, maar met de oplossing kan je niets,” zei Stam in de raad.
De overige partijen delen de kritiek op de participatie niet. Zo vindt GroenLinks het feit dat na de participatie er geen overeenstemming is over de locatie, geen signaal dat de participatie mislukt is. Volgens Fred Dekkers van GroenLinks toont het alleen aan dat de meningen verschillen.
Volgens Jantine Zwinkels van het CDA had de gemeenteraad eerder met een motie besloten dat wethouder Voortman met een voorstel naar de raad moest komen. Zwinkels zegt dat de gemeenteraad daarna nog een besluit zou kunnen nemen. Maar Voortman is zich van geen kwaad bewust.
Zij zei dat ze de motie anders heeft begrepen, namelijk dat ze de raad een kant en klaar besluit mocht voorleggen. Het besluit over de locatie van het monument is door het college dan ook allang genomen. Zwinkels voelt zich daarmee voor het blok gezet.
De bedoeling is dat het monument op 1 juli van dit jaar onthuld gaat worden. Dat is de datum van Keti Koti. Dat is een van oorsprong Surinaamse feestdag, waarop het einde van de slavernij in dat land wordt gevierd. Ook in Nederland zijn al jaren Keti Koti-feesten. Dat feest moet vanaf dit jaar ook in het Griftpark gevierd gaan worden, bij het nieuwe monument.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.