Woerden beslist: polder Reijerscop dé locatie voor opwekken van windenergie

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Woerden - Na een stevig debat heeft een krappe meerderheid van de gemeenteraad in Woerden ingestemd met de polder Reijerscop als de locatie voor het plaatsen van windmolens. Daarmee is de gemeente een van de eersten uit onze regio die een duidelijke keuze maakt over waar binnen de gemeentegrenzen grootschalig windenergie moet worden opgewekt.
De keuze ging gepaard met een stevig debat waar de voor- en tegenstanders zich lieten gelden. Voorstanders repten over het "pakken van verantwoordelijkheid voor de toekomst van hun kinderen". Tegenstanders zetten volop in op de eventuele gezondheidsrisico's en het gebrek aan een participatietraject.

'Die windmolens gaan er echt niet komen'

Wie een blik wierp op de tribune zag dat in elk geval bij een groepje bezorgde inwoners geen participatietraject nodig was: ze waren duidelijk tegen. Gewapend met een spandoek en borden met afwijzende leuzen lieten ze hun stem gelden. Tevergeefs, bleek aan het einde van het debat. "Teleurstellend", zegt een van hen. "Maar we gingen er al vanuit dat de avond zo zou lopen."
Toch laten de inwoners het er niet bij zitten, besluiten ze met elkaar. "Die windmolens gaan er echt niet komen hoor. Er komen waarschijnlijk rechtszaken en ze moeten altijd nog over ons land rijden. We blijven strijdbaar."

Verschil van mening in de coalitie

Wie ook teleurgesteld is: Lenie van Leeuwen, fractievoorzitter van LijstvanderDoes, de enige coalitiepartij die tegen de komst van windturbines is. De rest van de coalitiepartijen is voor het opwekken van windenergie met hoge molens. Daarom is tijdens de onderhandelingen besloten dat alle coalitiepartijen op dit dossier individueel stemmen.
De Woerdense raad buigt zich over het veelbesproken dossier.
De Woerdense raad buigt zich over het veelbesproken dossier. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
En dat valt niet in goede aarde bij een aantal oppositiepartijen, die vooral LijstvanderDoes het vuur aan de schenen legden. "Af en toe was het erg fel, ja", zegt Van Leeuwen. "Vooral het deel waarin ik persoonlijk aangevallen werd." De oppositiepartijen vinden het gek dat LijstvanderDoes zegt tegen de windturbines te zijn, maar wel in de coalitie blijft zitten en dus de uitvoering van het raadsvoorstel moet steunen in de toekomst. Ze stellen dan ook voor dat LijstvanderDoes de coalitie verlaat, maar daar wil Van Leeuwen niets van weten.
"Dat mag hun mening zijn, maar wij hebben een andere mening", zegt ze. "We hebben duidelijk aangegeven dat we tegen zijn. We kunnen wel uit de coalitie stappen maar wat gaan we dan doen? Nu kunnen we ons blijven inzetten voor de mensen."
Van een breuk binnen de coalitie is dus geen sprake, beaamt ook Job van Meijeren, fractievoorzitter van coalitiepartij CDA en voorstander van de windturbines. Hij is, vanzelfsprekend, blij met de uitkomst van de avond. Ook hij zag de felle discussie richting de coalitie ontvouwen. "Ik ben daar vrij relaxed onder. Ik denk dat het juist mooi is dat je elkaar vrij kunt laten en dat je kan verschillen van mening. Dat is ook de afspraak die we hebben gemaakt."

Vervolgonderzoek

Reijerscop dus, als locatie voor de windturbines. Het college gaat de komende tijd meer onderzoek doen naar dit gebied. Dan wordt gekeken naar zaken als de bodem, weidevogels, gezondheidsrisico's en de eventuele opstelling van de windmolens. Bewoners worden dan ook bij de plannen betrokken. Wanneer de windmolens er moeten staan, is nog niet duidelijk, maar een lange adem is noodzakelijk.

In juli van 2021 koos de gemeenteraad voor een combinatie van windturbines en een zonnelint langs de A12 om voldoende energie op te wekken. Het college heeft twee locaties (Reijerscop en Barwoutswaarder) voor windturbines onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat Reijerscop de beste papieren heeft. Op vijf van de elf vlakken scoort die locatie beter. Zo wonen er (veel) minder mensen binnen een straal van 1200 meter van de eventuele windmolens. Ook sluit het aan bij windpark Rijnenburg (de plek waar Utrecht windturbines wil plaatsen). De locatie ligt wel verder van de snelweg af dan die bij Barwoutswaarder. In beide gevallen woont er niemand binnen een straal van 500 meter, de norm die nu wordt gebruikt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.