Wethouder wekt suggestie dat een oplossing mogelijk is voor Papier Recycling Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht is hoopvol dat Papier Recycling Utrecht (PRU) in de stad of omgeving kan blijven. Dat valt op te maken uit de woorden van wethouder Susanne Schilderman (D66), die de gemeenteraad belooft om over een half jaar, "of eerder als dat mogelijk is", te komen met een brief over de toekomst van het bedrijf. Wat er in die brief komt te staan, wil de wethouder niet zeggen.
Het bedrijf zit nu nog op Papendorp, maar moet plaats maken voor woningbouw. Het huurt de huidige plek van de gemeente en moet dus weg. De zoektocht naar een nieuwe plek wil al jaren niet lukken. De grond op industrieterrein de Lage Weide is te duur, beschikbare kavels worden steeds weggekaapt door distributiebedrijven, die veel diepere zakken hebben.
Het bedrijf heeft aangegeven dat ze graag naar het nog aan te leggen circulaire bedrijventerrein Strijkviertel wil. Maar die route lijkt na donderdagavond definitief afgesneden.

Strijkviertel

De gemeenteraad sprak tijdens een commissievergadering over PRU. Eerder heeft de gemeenteraad voorwaarden gesteld aan bedrijven die zich op Strijkviertel mogen vestigen. Zo moeten ze hoogwaardig circulair zijn, en veel arbeidsplaatsen bieden op een relatief klein stuk grond. Daarnaast moeten bedrijven die zich er willen vestigen voldoen aan een relatief schone milieunorm. PRU kan deze drie eisen niet waarmaken. Tijdens het debat bleek dat de coalitiepartijen geen uitzondering willen maken voor PRU, en dus is het onmogelijk dat het bedrijf daar heen verhuist.
Ook wethouder Schilderman raadt een constructie af waarbij een verhuizing wel mogelijk gemaakt wordt. De milieuklasse voor een deel van het terrein zou dan verhoogd moeten worden, naar een niveau waaraan PRU voldoet. Het bedrijf belast het milieu meer dan relatief schone bedrijven.
Als er zo’n aanpassing zou komen is het niet zeker dat de PRU dan ook een plekje krijgt, omdat andere bedrijven met dezelfde milieuklasse dan ook kunnen inschrijven op de kavel. Bovendien zou een aanpassing van de norm, extra vertraging opleveren voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein.
De oplossing is leidend en niet specifiek één plek
Jasper Benus (Papier Recycling Utrecht)
Dat PRU niet naar Strijkviertel kan, zorgt voor verdriet bij de VVD en het CDA. Die partijen geven aan dat er aan het uiteinde van het toekomstige bedrijventerrein ruimte is, vlak tegen de snelweg A12 aan. Dat is 800 meter verwijderd van de dichtstbijzijnde woninglocatie, en dus uitermate geschikt voor een bedrijf als PRU. Maar de VVD en het CDA vonden de coalitiepartijen, waaronder GroenLinks en D66 tegen zich. De coalitie heeft een meerderheid in de raad.
Schilderman liet tijdens het debat doorschemeren dat ze hoopvol is, zonder ook maar een moment concreet te worden. Het was haar woordkeuze die die hoop aangaf, merkte ook de bedrijfsleiding van PRU op. De directie zat tijdens het debat op de publieke tribune. De wethouder benadrukt dat een nieuwe plek niet per se binnen de gemeentegrens gezocht hoeft te worden, het kan ook op een bedrijventerrein op maximaal vijftien kilometer rond de Lage Weide gevonden worden.
De bedrijfsleiding van PRU hoorden de hoopvolle woorden van de wethouder, maar weten ook nog niets. Volgende week is er een ambtelijk overleg met het bedrijf, en dan verwacht de bedrijfsleiding meer te horen. Dat Strijkviertel afvalt is geen ramp, betoogt het bedrijf. “De oplossing is leidend en niet specifiek één plek”, zegt Jasper Benus, woordvoerder namens de PRU.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.