Canto Ostinato-componist geëerd in TivoliVredenburg: 'Muziek om bij weg te dromen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is alleen de grote componisten gegeven dat hun werk na hun dood populair blijft. De naam Simeon ten Holt zal misschien niet direct iedereen iets zeggen, maar zijn wereldberoemde compositie Canto Ostinato doet dat wel. TivoliVredenburg houdt daarom zondag een Simeon Ten Holt-dag om de componist die deze maand 100 jaar zou zijn geworden te eren.
"Het is muziek om bij weg te dromen", zegt Jeroen van Veen. De pianist is samen met zijn vrouw Sandra specialist in het uitvoeren van het werk van Ten Holt. Zondag speelt hij zowel enkele solowerken van de componist als met drie andere pianisten de bekende compositie.
De Canto Ostinato trekt wereldwijd nog altijd volle zalen en Van Veen reist dan ook de hele wereld rond. Het helpt daarbij dat het type muziek waarmee Ten Holt een voorloper was tegenwoordig razend populair is door componisten als Ludovico Einaudi en Joep Beving.
Van Veen maakte onder meer furore door de Canto Ostinato ook als ligconcert uit te voeren, waarbij het publiek weg kan dromen. "Daar komen mensen die soms helemaal geen affiniteit hebben met klassieke muziek. De gemiddelde leeftijd is daar 25 jaar."
Het werk is dan ook uniek omdat de compositie alleen in hoofdlijnen vaststaat. "Het zijn eigenlijk kleine laagjes", legt Van Veen uit. "Die bouwen zich langzaam op. Je mag zelf bepalen welke laagjes je speelt."
En de vrijheid gaat nog verder. "Binnen de motiefjes gebeurt heel veel. Je mag ze hoger en lager spelen, anders inkleuren, harder en zachter spelen." De vier pianisten spreken van tevoren dan ook niet af wie wat speelt en de totale lengte kan variëren van één uur tot meerdere uren.
Wat voor versie het publiek zondag krijgt, kan hij dan ook nog niet zeggen. "Ik heb het stuk meer dan vierhonderd keer gespeeld. Het is geen enkele keer hetzelfde geweest." Naast de uitvoering van verschillende werken van Ten Holt is er onder meer een panelgesprek en wordt er ook een documentaire vertoond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.