Boete of niet: golfcentrum Noorderpark in De Bilt geopend

© RTV Utrecht
De Bilt - "Een eigentijds golfbelevingsconcept, bar, restaurant en riante terrassen." Er is geen vuiltje aan de lucht als je het persbericht van de Chi Chi Golf Venue moet geloven. Achter de schermen gaat het echter al jaren niet van een leien dakje. Zo zitten enkele omwonenden niet te wachten op een attractie in hun buurt en de vergunning bij gemeente De Bilt komt maar niet rond.
Toch opent het golfresort vandaag officieel, ondanks dat niet is voldaan aan het bestemmingsplan van de gemeente. "Je bent het op een gegeven moment ook zat, we zijn al tien jaar bezig", zegt eigenaar Jos van der Lee van de golfclub.
Vanmorgen is de kurk van de champagnefles gegaan en hebben golfers de eerste ballen geslagen vanaf de 'driving range'. Onder die eerste gasten waren ook ambtenaren van gemeente De Bilt. Rond 11:00 uur kwamen ze binnen voor inspectie. "Mijn zoon heeft ze ontvangen", vertelt eigenaar Jos van der Lee. "Ze hebben gezien dat we open zijn en aangegeven dat ze gaan handhaven. Dus er komt mogelijk een dwangsom."

Bezoek van de inspectie

Van der Lee vertelt gelaten over het bezoek. Dat is omdat de komst van de controlerende ambtenaren geen verrassing was. De afgelopen week is er veel contact geweest tussen de exploitant en de gemeente De Bilt over de opening. Van de gemeente mag de golfbaan nog niet open. "Omdat tijdens een inspectie op 26 januari j.l. is gebleken dat er aan de voorwaarden nog niet is voldaan", laat de gemeente De Bilt schriftelijk weten. "De ingebruikname van het golfpark is in strijd met de exploitatievergunning en het bestemmingsplan. Dat is niet toegestaan en dan kan het golfcentrum ook niet open."
Hoe hoog de dwangsom is en wat de verdere voorwaarden zijn weet Jos van der Lee nog niet. "Ik vind het vervelend dat het zo loopt. Maar we voelen ons klemgezet."
De gemeente De Bilt blijft op de vlakte in antwoorden op vragen die RTV Utrecht heeft gesteld. Zo schrijft de gemeente dat de inrichting van het terrein nog niet is zoals in het inrichtingsplan beschreven staat. Ook moeten er volgens de gemeente zaken in het gebouw worden aangepast. Om welke exacte punten of voor waarden het gaat, wordt door de gemeente niet toegelicht.
Van der Lee denkt dat het gaat over de 9-holes baan. Daarvan starten de werkzaamheden pas in april en deze zullen in 2024 klaar zijn. "Maar ze weten al negen jaar dat we 'm gaan aanleggen. Dat duurt alleen langer vanwege allerlei natuureisen. Verder zijn we klaar, dus we gaan open op basis van de mogelijkheden die we nu hebben."
Een golfers slaat af van de driving range.
Een golfers slaat af van de driving range. © RTV Utrecht
De opening is al een keer eerder uitgesteld en eerdere juridische procedures hebben ook hun tol geëist. Van der Lee: "Er is ook een economisch belang om open te gaan. We zijn ook werkgever en hebben al een jaar uitstel achter de rug. Maar we moeten ook erfpacht betalen aan het recreatieschap en we hebben ook andere zakelijke afspraken. We moeten gaan draaien!"
Golfers komen een balletje slaan. De weg ligt er nog niet in.
Golfers komen een balletje slaan. De weg ligt er nog niet in. © RTV Utrecht
Daarom maakt Van de Lee zich op voor een gang naar rechter. Op 9 februari staat de ondernemer tegenover de gemeente in de rechtbank. "Dat wil toch eigenlijk niemand? Maar we willen dan aantonen dat de exploitatievergunning in strijd is met het inrichtings- en bestemmingsplan. Wij voldoen overal aan. Wij hebben niets verkeerd gedaan." De ondernemer ziet die zaak met vertrouwen tegemoet en hoopt dat een uitspraak de patstelling kan doorbreken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.